Home » Meșteri populari, Muzee, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică

15 motive să vizitezi Județul Neamț – XI

20 October 2017 0 Comentarii

 

 

XI – Muzee sătești

 

 

 

Nicolae Popa din Târpești – Petricani

 

Într-o curte îngrădită cu gard de nuiele, ca odinioară, se deschide în fața ta o alee străjuită de o parte și de alta de pomi și statui de lemn și piatră, iar în capătul ei se ridică o casă tradițională cu cerdac din lemn. Este casa meșterului popular cioplitor în piatră și lemn Nicolae Popa din Târpești – Petricani, azi un veritabil muzeu etnografic ce ascunde în odăile sale obiecte făurite de meșter și de soţia acestuia, precum și altele colecționate de la sătenii din zonă. De vei avea timp să pleci urecherea, ”Fluierașul” – una din statuetele cioplite în piatră de meșter îți va cânta o doină despre renumiții lingurari din Târpești. Măștile cu diferite chipuri îți vor arăta trasături hâtre ale sătenilor, iar statuietele cioplite în lemn şi piatră, ce decorează toată curtea, sunt mărturii ale unui talent popular autentic, dar din păcate apus.

Galerie foto:

 

 

Vasile Găman din Pipirig

 

După ce treci de orașul Târgu Neamț, spre Pipirig, în satul Lunca, pe o străduță îngustă, de după un gard cu porți sculptate în lemn, se ascunde casa unui alt meșter cioplitor în lemn, Vasile Găman, o altă oază de tradiție românescă unde poți admira o colecție bogată de obiecte specific meșteșugurilor din zonă. Aici, povești despre ce şi cum a fost le vei auzi chiar de la însuşi meşterul Găman, care te aşteaptă bucuros să-i treci pragul.

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.