Home » Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică, Sate nemțene

Măști din județul Neamț

27 December 2017 0 Comentarii

 

 

Măști

 

 

Masca este un instrument de deghizare a omului, întrebuinţat iniţial în scopuri practice şi magice, căpătând mai târziu valențe ceremoniale, festive şi ludice. Termenul vine din latinescul ”mascha”, însemnând vrăjitor.

În decursul timpului, măştile au suferit schimbări structurale – de la cele de corp, la cele de cap şi de obraz, şi morfologice – de la cele animaliere, la cele de personaje, pentru a satiriza defectele oamenilor şi a provoca hazul.

Jocurile cu măşti din judeţului Neamţ formează cele mai complexe şi mai spectaculoase obiceiuri de Anul Nou.

În trecut, până la mijlocul secolului al XX-lea, participanţii la jocurile asociate obiceiurilor de iarnă îşi confecţionau singuri măştile din materiale uşoare, pe care le aruncau după folosire. Dar şi atunci erau unii săteni mai cu experienţă în realizarea măştilor, care lucrau pentru tinerii mai puţin pricepuţi. Astfel a luat naştere un nou meşteşug, devenit în ultimul timp o adevărată artă, și care a adus consacrarea unor creatori din judeţul Neamţ, cu deosebire celor din satele: Târpeşti-Petricani, Timişeşti, Pipirig, Humuleşti şi altele.

După cum se vede, masca a constituit o preocupare şi o îndeletnicire neîntreruptă a unor meşteri din comunităţile săteşti, înregistrând numeroase schimbări de destinaţie, forme şi tehnici de lucru, continuând să fie căutate şi apreciate.

 

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.