Home » Alte evenimente, Evenimente

Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

22 January 2018 0 Comentarii

 

Comunicat de presă

Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române, la Biblioteca Județeană

 

 

 

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește o suită de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. În deschidere, soprana Anda-Louise Bogza va susține un moment liric, în Sala Cupola, marți 23 ianuarie 2018, de la ora 13:00. La pian o va acompania conf. univ. dr. Mihaela Spiridon.

Festivitățile vor continua cu o dezbatere-dialog sub genericul „24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române“ susținută de elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț coordonați de prof. Mihaela Gherghelescu și de elevi de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ coordonați de prof. dr. Gianina Buruiană.

În final, bibliotecarul Dan Iacob va susține un recital de versuri dedicate Unirii Principatelor Române, iar profesorul Paul Imbrea de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț va oferi un moment muzical.

Întâlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuță, Director-Manager al Bibliotecii Județene.

 

 

 

„O voce splendidă, cu sonorități profunde, răscolitoare…“

 

Născută la Piatra Neamț, Anda-Louise Bogza este un nume de rezonanță internațională și protagonista unei cariere strălucite, artista cântând pe scene cunoscute din Europa, Asia și America.

De remarcabile succese s-au bucurat spectacolele cu rolul Aida la Staatsoper Viena, Staatsoper și Deutsche Oper Berlin, Opera din Leipzig, New Israeli Opera din Tel Aviv, Tokio.

Interpretarea rolului Tosca a impresionat profund prin strălucire, siguranță, pasiune și intensitate. Stau mărturie spectacolele din Italia de la prestigiosul Festival „Maggio Musicale Fiorentino“ și la Opera de Stat din München, ambele dirijate de Zubin Mehta, precum și cele de la Opera din Frankfurt, Semperoper Dresda (dirijor Fabio Luisi), Tosca la Arena di Verona (dirijor – PierGiorgio Morandi, regizor – Hugo de Ana), Tosca la Teatro dell´Opera di Roma, Operele Naționale din Bordeaux, Bratislava, București, New Israeli Opera, Grand Théâtre Luxembourg, Japonia.

Alte roluri: eroina din „Katia Kabanova“ (Katia) de Janáček susținut la Suntory Hall din Tokio, Donna Anna din „Don Giovanni“ la Opera din Marsilia, Elena („Mefistofele“ /A. Boito – dirijor Renato Palumbo) la Teatrul de Opera din Roma, Abigaille („Nabucco“) la Atena la Teatrul Herodes Atticus Odeon-Acropolis, Manon („Manon Lescaut“) la Verona-Teatro Filarmonico în regia lui Graham Vick, Santuzza („Cavaleria rusticana“) la Festivalul Puccini – Torre del Lago.

Important a fost debutul la Opera Bastille din Paris și la Théâtre Royal de la Monnaie Bruxelles în opera „Rusalka“ de Dvořák și debutul la Teatrul de Operă din Roma în rolul protagonistei Rusalka, ambele comentate cu entuziasm de presa franceză și italiană.

Repertoriul Andei-Louise Bogza include și rolul Leonorei din Trubadurul cântat la Arena di Verona (regizor Franco Zeffirelli, dirijor Marco Armiliato), Opera de Stat din Hamburg, Opera de Stat Budapesta, Opera Regală din Copenhaga, Teatro de la Maestranza din Sevilla (dirijor Maurizio Arena). Cu acest rol a înregistrat versiunea completă a operei Trubadurul pe CD editat de „Arte Nova Classics“.

Formată la Liceul „George Enescu“ din București și Academia de Muzica din Praga (studii de pian, clavecin și canto), artista a debutat la Opera de Stat și Teatrul Național din Praga, unde e angajată ca primsolistă și distribuită în numeroase roluri ca Jenufa („Jenufa“), Katia („Katia Kabanova“), Sina (din „Logodna în vis“ de Hans Krasa), Donna Anna („Don Giovanni“), Leonora („Il Trovatore“), Aida („Aida“), Tosca („Tosca“), Giorgetta („Il Trittico“), Amelia („Bal Mascat“), Elisabetta („Don Carlo“), Lisa („Dama de Pică“), Manon („Manon Lescaut“), Rusalka („Rusalka“), Minnie („La Fanciulla del West“), Abigaille („Nabucco“), Desdemona („Otello“), Turandot („Turandot“), Santuzza („Cavalleria rusticana“).

A obținut Premiul „Thalia“ pentru deosebita interpretare a rolului Minnie din opera Pucciniană „Fata din FarWest“ („La Fanciulla del West“).

De asemenea a câștigat Premiul I și Premiul Publicului la Concursul Internațional de Canto de la Vienna.

Vocea strălucitoare, vibrantă, cultura muzicală solidă o recomandă și ca interpretă de vocal-simfonic.  A cântat marile creații ale genului în săli de renume ca Musikverein – Vienna (Haydn„Anotimpurile“, Schubert„Missa în mi bemol major“, Verdi„Requiem“), la Festspielhaus Salzburg (Verdi„Requiem“ – cu Mozarteum Orchestra), Royal Albert Hall – Londra (Dvořák„The Spectre´s Bride“), la Brucknerhaus – Linz (Janáček„Missa glagolitica“), Liederhalle Stuttgart (Rahmaninov„Clopotele“), Amfiteatrul din Madrid (Beethoven„Simfonia IX“), Jahrhunderthalle Frankfurt, Châtelet Paris, National Concert Hall Dublin, Sala Radio București (Brahms„Requiem-ul German“, Janáček„Missa glagolitică“), Filarmonica din Praga (Dvořák„Stabat Mater“, Verdi„Requiem“, Mahler„Simfonia II., IV.“, Martinů„Gilgameș“), Bilbao Auditorium Euskalduna (Verdi„Requiem“), Taipei, Suntory Hall Tokio – cu orchestre ca BBC London, Filarmonica din Stuttgart, Gewandhausorchester Leipzig.

Anda-Louise Bogza a realizat CD-uri editate de „Arte Nova Classics“ (Leonora din „Trubadurul“), Arii din opere italiene – CD-portret, „Decca“ (Rosina din „Șartalanul“ de Pavel Haas), „Tosca“ (cu Opera din Praga) și înregistrări TV („Rusalka“ de Dvořák), CD Lieduri (Glinka, Chopin, Dvorak, Rachmaninov). Despre CD-urile cu „Trubadurul“ presa a subliniat calitățile de excepție ale româncei Anda-Louise Bogza: „voce verdiană, amplă, bogată, intensă, plină de emoție care transmite minunat sentimentele Leonorei“.

Anda-Louise Bogza a colaborat cu dirijori ca Zubin Mehta, Maurizio Arena, Fabio Luisi, Günter Neuhold, PierGiorgio Morandi, Renato Palumbo, Marco Armiliato, Adam Fischer, Ascher Fisch, Dan Ettinger, Niksa Bareza, M. Jurovski, F. M. Carminati, I. Anguelov, Jiří Bělohlávek, Carlo Franci, Jim Wang, Jan Latham-Koenig, John Fiore, Hilary Griffiths, Claudio Desderi, Vjekoslav Sutej, Leopold Hager, Jun Märkl, Alexander Vedernikov cu regizori ca Robert Carsen, Hugo de Ana,Franco Zeffirelli, Nicholas Joel, Graham Vick, Filippo Crivelli, Johannes Schaaf, Alberto Fassini, Manfred Schweigkofler, Mario Pontiggia,Antonio Calenda, M. Corradi, S. Herheim, B. Corsetti, G. Friedrich, V. Morávek.

 

Galerie foto:

 

Mihaela Mereuță, Director-Manager

 

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.