Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Festivalul Muntelui Ceahlău, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Mănăstiri, Obiective turistice, Parcul Național Ceahlău, Parcuri și rezervații, Pelerinaje la mănăstiri, Promovare Turistică, Stațiuni turistice și balneoclimaterice

Festivalul Muntelui Ceahlău, 4 – 5 august 2018, ediția a 44 –a

31 July 2018 0 Comentarii

 

Ziua „Muntelui Sfânt” – an de an, o sărbătoare cu totul specială

 

 

 

 

Începutul lunii august aduce marea sărbătoare a Muntelui Ceahlău. În fiecare an, și mai ales acum, în anul Centenarului Marii Uniri, mii de turiști se pregătesc să vină în Stațiunea Durău pentru un festival al culorilor și al veseliei precum și pentru a urca pe muntele sfânt.

În weekend, pe 4 și 5 august, vă așteaptă la poalele Ceahlăului nenumărate surprize, multă voie bună și concerte cu artiști îndrăgiți. Sâmbătă seara, veți avea ocazia să dansați pe ritmurile trupei Los Anonimos, vă veți bucura de întâlnirea cu Gheorghe Gheorghiu, iar duminică seara veți fredona melodii cunoscute cu Fuego.

Galerie foto:

A doua zi de sărbătoare, duminică, este- în special- dedicată folclorului românesc și internațional, dansului popular și unei frumoase parade, pe străzile Durăului, a costumelor tradiționale din mai multe colțuri ale lumii. Astfel, veți lua parte la renumitul Festival Internațional de Folclor „Ceahlăul”, aflat la cea de-a XXI- a ediție, organizat anual de Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Ansambluri folclorice din Asia (Taiwan) şi Europa (Macedonia, Grecia, Georgia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina) precum și Ansamblul de dansuri al comunităţii poloneze din Suceava şi Ansamblul folcloric tătăresc „Qarasú” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România vor aduce – de ziua muntelui – cultura lor tradițională, chiar la poalele Ceahlăului.

Nelipsiți de la eveniment vor fi reprezentanții folclorului românesc prin Ansamblul de cântece şi dansuri „Burnasul” (Teleorman) şi „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Galerie foto (edițiile anterioare):

 

Muntele Ceahlău- singurul munte sfânt din țară, al doilea al creştinismului ortodox după Muntele Athos

Surprizele se vor ține lanț în weekend pentru toți turiștii și localnicii din zonă care se vor strânge în Stațiunea Durău. De asemenea, vor evolua pe scenă formații și artiști din comuna Ceahlău, tinere talente din zona Neamțului, Ansamblul Florile Ceahlăului și Asociația Culturală „Eu Cred”. Deschiderea festivalului se va face sâmbătă începând cu ora 18:00 pe acorduri de folk, cu un invitat special din Republica Moldova, Alexandru Cazacu.

În zilele de sărbătoare, mulți turiști urcă pe Muntele Ceahlău, singurul munte sfânt din țară cu hramul pe 6 august, atunci când lumea creștină sărbătorește „Schimbarea la Față a Mântuitorului”.

Dacă la poalele muntelui, sărbătoarea se desfășoară în acorduri muzicale, sus, pe această „piatră nestemată” a Moldovei, numită și „Olimpul Moldovei” sau Muntele Sfânt al dacilor, „Kogaion” ori „Altarul lui Zamolxe” turiștii pot observa două fenomene unice în lume: Umbra Piramidei și Calea Cerului. Acestea fac din Ceahlău un obiectiv cel puțin tot atât de interesant ca Stonehenge sau piramidele egiptene.

Galerie foto:

Fenomenul are loc încă din primele zile ale lunii august și atinge intensitatea maximă exact pe 6 august, la răsăritul soarelui, când  umbra vârfului Toaca, combinată cu umbra vârfului Piatra Ciobanului, formează, timp de peste 80 de minute, o hologramă naturală cu aspect de piramidă perfectă. Acest fenomen este denumit Umbra Piramidei.

Tot atunci, pe lângă Umbra Piramidei, un alt fenomen optic de scurtă durată se produce în Ceahlău și constă în apariția spre vest, pentru câteva minute, a mirificei Căi a cerului. În jocul de lumini şi umbre care însoţeşte răsăritul soarelui pe Ceahlău, umbra Vârfului Toaca se proiectează pe cer, pământul şi cerul unindu-se printr-un drum întunecat, mărginit în stânga de un parapet luminos.

Cele două fenomene au fost observate încă din cele mai vechi timpuri: în jurul zilei de 6 august, oamenii locului mergeau sus, pe munte, şi asistau, la răsăritul soarelui, la cele două minuni ale Ceahlăului. În „Descriptio Moldaviae” Dimitrie Cantemir vorbeşte despre Calea sacră, iar unii cercetători apreciază că prin Vârful Toaca (1.904 m) trece una din axele energetice ale globului pământesc.

Galerie foto:

Pelerinaj pe Muntele Ceahlău

            Pe urmele sihaştrilor de altădată, în ziua de 6 august, credincioşi de toate vârstele îşi îndreaptă paşii spre aşezarea monahală de pe Muntele Ceahlău, parcurgând pe jos un drum de câţiva kilometri pentru a lua parte la pelerinajul dedicat sfinţilor.

Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău, aflată la altitudinea de 1770 m, a fost ridicată în memoria sihaştrilor care s-au nevoit în aceste părţi de sute de ani. În anul 1993 a avut loc sfințirerea acestui lăcaș de cult.

Galerie foto:

Vă așteptăm și în acest an să celebrăm împreună ziua Muntelui Ceahlău, în acorduri muzicale, pe ritmuri dansante și cu multă voie bună!

Festivalul Muntelui Ceahlău este un eveniment organizat în fiecare an de Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local al Comunei Ceahlău în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău.

Vă invităm, de asemenea, să urcăm pe „Muntele Vrăjit” – cum i se mai spune Ceahlăului – pentru a fi martorii celor două fenomene miraculoase și pentru a participa la slujba de la mănăstirea de pe munte, singura din țară aflată la o asemenea altitudine.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.