Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Mănăstiri, Obiective turistice, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică

Mănăstirea Pângărați și frumusețea împrejurimilor

26 October 2018 0 Comentarii

 

Mănăstirea Pângărați și frumusețea împrejurimilor

 

 

 

O vizită la Mănăstirea Pângărați, situată pe Valea Bistriței, printre pădurile din zonă și  Rezervația de Tisă, este fără îndoială o alegere potrivită pentru a petrece un sfârșit de săptămână liniștit, mai ales în această perioadă a anului, când natura, spectaculos îmbrăcată în culori de toamnă, este o adevărată încântare pentru toți cei care ajung în acest spațiu de poveste, cu peisaje de vis.

Galerie foto:

Mănăstirea Pângărați, situată pe malul stâng al pârâului cu același nume, la aproximativ 16 km vest de Piatra Neamț, este una dintre cele mai însemnate și vechi așezăminte monahale. Numeroși pelerini obișnuiesc să vină aici pentru a-și umple sufletul de credință și rugăciune și pentru a se bucura de ospitalitatea călugărilor.

Galerie foto:

Arhitectura unică a bisericii

Credincioșii se bucură de întreaga frumusețe a așezământului monahal, de cadrul natural în care acesta se găsește și descoperă, totodată, semnificațiile istorice ale acestui sfânt lăcaș.

Mănăstirea își are începuturile în sec. al XV-lea, în anul 1460, când cuviosul Simeon  Sihastru, unul din sfetnicii lui Ștefan cel Mare, a construit aici prima biserică din lemn care, mai târziu, în anul 1476, a fost incendiată de turci, iar călugării s-au ascuns în munți unde au rămas până la încetarea războiului. Peste aproape un veac, voievodul Alexandru Lăpuşneanu zideşte aici o biserică de piatră, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. După aproape 250 de ani  – în 1806 – egumenul Macarie transformă tainiţa din subsolul bisericii ctitorită de Lăpuşneanu într-o altă biserică, închinată de astă dată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Astfel, biserica mănăstirii are o arhitectură unică între toate așezămintele monahale din țară, construcția masivă din piatră adăpostind două biserici suprapuse, cu intrări și hramuri diferite. Cele două biserici comunică în interior printr-o scară de piatră în spirală, foarte îngustă şi abruptă, imaginea bisericii în exterior, cu o dimensiune aparte, fiind în contrast cu decorul îngust din interior.

Din anul 1996, parintele stareţ Teofil Lefter ridică o nouă biserică remarcabilă și impunătoare chiar pe dealul din apropiere, sporind astfel valoarea ansamblului monahal, importantă vatră de spiritualitate şi cultură creştin-ortodoxă.

Galerie foto:

Și când simți că ți-ai odihnit și bucurat sufletul în acest așezământ sfânt de o frumusețe deosebită, ai putea să mergi să explorezi împrejurimile pe cărările pădurilor din zonă, pe drumul de lângă Mănăstirea Pângăraṭi care duce la „Rezervația de Tisă”, una dintre cele trei rezervaţii de acest fel din ţară. Apoi drumul te duce direct în inima pădurii de foioase, unde te vei simți ca într-un paradis al culorilor și al miresmelor emanate de milioane de frunze și flori. La un moment dat, dintr-o poiană, vei putea cuprinde cu privirea panorama asupra Lacului Izvorul Muntelui și a Masivului Ceahlău.

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.