Home » Evenimente, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț

TÂRGUL DE CRĂCIUN LA NEAMŢ: Program 14-16 decembrie 2018

14 December 2018 0 Comentarii

                                                                    

TÂRGUL DE CRĂCIUN LA NEAMŢ, EDIŢIA A III-A

Program 14-16 decembrie 2018 

                                                                                          

Al doilea final de săptămână la Târgul de Crăciun la Neamţ, ediţia anului 2018, aduce noi artişti pe scena amplasată pe Platoul Curţii Domneşti. Astfel, sâmbătă, 15 decembrie, seara va fi deschisă de elevii Liceului de Artă „Victor Brauner”, autointitulaţi „Friends forever”. Ei vor fi urmaţi de copiii de la Clubul de muzică „Allegria”. Corala „Fantasia” va aduce cu ea colindele şi va prefaţa recitalul serii, care-i va aparţine îndrăgitei soliste de muzică pop-dance, Adina Heaven.

Duminică, 16 decembrie, pietrenilor care vor veni la Târgul de Crăciun la Neamţ, le este propusă o seară folk. Protagonişti vor fi Marius Coşerariu şi colegii săi din Asociţia culturală „Eu cred”, precum şi cantautorul Adrian Beznă, care are şi doi invitaţi de marcă: Nicu Zota şi Cezar Popescu.

***

„FRIENDS FOREVER”– Liceul de Artă „Victor Brauner”

Grupul a luatfiinţă în septembrie 2013. Atunci, un grup eterogen, elevii clasei a V-a Muzică de la Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, alături de diriginta lor, profesoara Cristina Ioana Ciobanu, au pus bazele unei entităţi artistice specială.

Trei luni mai târziu, în decembrie 2013, a avut loc primul Concert de colinde al clasei. Urmat de alte ieşiri la rampa scenei muzicale locale şi naţionale. Fără a avea o denumire, o identitate a lor.

La prima ediţie a Târgul de Crăciun la Neamţ, în decembrie 2016, trupa de tineri artişti de la Liceul de artă a susţinut un important recital de colinde tradiţionale. Lacererea organizatorilor, le-a trebuit un nume de scenă. Atunci s-au numit „Colindătorii Neamţului”.

O experienţă importantă din viaţa grupului a avut loc în decembrie 2017, atunci când eleviii au colindat pe copiii greu încercaţi de soartă, cei din cadrul Asociaţiei „Născută Înger”. A fost locul şi vremea când membrii grupului au devenit voluntari – Voluntari ai îngerilor. Aşa au început  activităţile lor de voluntariat, cu o serie de concerte pentru strângerea de fonduri în vederea întrajutorării copiilor din medii defavorizate.

Aşa a venit şi transformarea, „Colindătorii Neamţului” devenind „FRIENDS  FOREVER” – prieteni pentru totdeauna! Între ei, dar şi pentru cei aflaţi în nevoie. Crezul grupului este: Mărşăluim, concertăm, ne distrăm…totul pentru o viaţă mai bună a noastră, a tuturor!

CLUBUL „VIVA ALLEGRIA”

Clubul de copii „Viva Allegria” a fost înființat în anul 2008, fiind deja în al zecelea an de activitate. Organizează în spațiile special amenajate, în sediul propriu dinPiatra-Neamț, cursuri de canto și dans modern (profesor Alina Apetrii), dar și cursuri de teatru și chitară (profesor Gabriel Apetrii). De-a lungul timpului, elevii Clubului „Viva Allegria” au obținut zeci de trofee și premii la concursuri naționale (dintre ele enumerăm „Mamaia Copiilor”, „Neghiniță”, „Cântec de stea”, „Music for kids”, „Lumini sonore by Ozana Barabancea”), precum și în străinătate (Italia, Croația, Franța). Totodată, Asociația Culturală „Viva Allegria” organizează la Piatra-Neamț și Festivalul internațional de muzică pentru copii și tineri „Viva Allegria”, fiind înpregătire a patra ediție.

CORALA „FANTASIA”– Vaslui

Corala „Fantasia” a pornit la drum în iarna anului 1995, la Gimnaziul „Elena Cuza” din Vaslui. Dinanul 2002 activează sub tutela Palatului Copiilor din localitate. 

Debutul celor patruzeci de copii (cu vârste între 12-15 ani) a avut loc în primăvara anului  1996, într-o întrecere corală judeţeană.  De  atunci, „Fantasia” a devenit, destul de rapid, o prezenţă nelipsită din evenimentele artistice desfăşurate la nivel judeţean şi, mai târziu, pe scene din ţară şi din străinătate.    

Corul a atins un înalt nivel de măiestrie vocală, transformând fiecare spectacol într-un eveniment artistic impresionant. Forţa, acurateţea şi culoarea diferitelor interpretări, sensibilitatea şi entuziasmul prezenţei scenice au sporit frumuseţea şi valoarea repertoriului.                                                           

 Corala „Fantasia” are un repertoriu bogat (peste o sută de cântece), a cărui paletă pleacă de la rafinamentul ritmic al muzicii sacre, trece prin sunetele gospel-ului şi ale jazz-ului, pentru a nu uita, în final, puritatea muzicii corale folclorice.

Explorarea entuziastă a muzicii internaţionale asigură varietatea, prospeţimea şi dinamismul repertoriului coralei.

Dintre premiile obţinute, am reţinut cel din martie, 1997 – Premiul I la Concursul Naţional al Corurilor Şcolare, Piatra Neamţ (secţiunea gimnaziu); două Premii I la Festivalul Internaţional „Orlando di Lasso”, Camerino, Italia (secţiunile folclor şi coruri de copii, iunie 2002); Premiul I „Cumlaudae” la Festivalul Internaţional al Corurilor de Tineret, Veldhoven, Olanda (la ediţiile din 2004 şi 2007); Diploma pentru inalta interpretare a muzicii corale, Ohrid, Macedonia (august 2008); Premiul I – secţiunea Coruri de Copii – la Ohrid, Macedonia (august 2009); Diploma de Argint la Festivalul Internaţional Coral de la Celje, Slovenia (2014) şi Diploma de Aur la FestivalulInternaţional „A ruginit frunza din vii”, Chişinău, Republica Moldova (noiembrie 2015).

Dirijorul Coralei “Fantasia” este profesorul Vasile Negură, născut la 21 octombrie 1955 la Piatra-Neamţ. A absolvit Liceulde Muzică „Octav Bancilă” din Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Muzică „George Enescu” din Iaşi şi a obţinut diploma de licenţă în specialitatea Pedagogie muzicală şi dirijat coral.

În prezent, este profesor la Gimnaziul „Elena Cuza” şi la Palatul Copiilor din Vaslui, în acelaşi timp, mentorul şi sufletul acestei formaţii.

Activitatea sa cu „Fantasia” a beneficiat de experienţa acumulată în anii în care a cântat în celebra Corală „Cantores Amicitiae”, instituţie muzicală a academiei muzicale ieşene iniţiată, formată şi manageriată de maestrul Nicolae Gîscă.

Dedicat prin şi cu excelenţă activităţii corale, profesorul Vasile Negură a primit, în mai 2000, Premiul Special pentru cel mai talentat dirijor, acordat de celebra Fundaţie „Madrigal – Marin Constantin”, Diploma de excelenţă în dirijat coral, acordată de Radio Iaşi, iar, în noiembrie 2015, Diploma pentru cel mai bun dirijor în cadrul Festivalului Internaţional Coral „A ruginit frunza din vii”, Chişinău, Republica Moldova.

De asemenea, pentru promovarea pe plan naţional şi internaţional a localităţii în care îşi desfăşoară activitatea, i s-a conferit, în decembrie 2011, de către Primăria şi Consiliul Local, titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Vaslui.

Este membru în Comisia Naţională a profesorilor de muzică, care funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

A fost şi este frecvent invitat ca membru în juriile concursurilor şi festivalurilor corale, la nivel naţional şi internaţional.

ADINA „HEAVEN”

Adina s-a lansat în anul 2005, făcând parte din formația „Heaven”. 

Fetele din această formaţie au cântat în formula de trei până în anul 2016, când sora Adinei, Roxana, a născut un băiețel şi a luat decizia ca pentru o perioadă de timp să se ocupe exclusiv de creșterea micuţului Maximilian Andrei.

Fiind susținută de colegele ei, Adina a continuat, construindu-şi cariera solo.

Pe parcursul a treisprezeceani, fetele au avut numeroase hit-uri, precum: „Du-mă pe o stea”, „Pentru totdeauna”, „O parte din rai”, „Sexy Girl”, „Sunshine”, „Party”, piese care s-au clasat pe locul I atât în România cât şi în străinătate. 

Au obținut numeroase premii MTV, au concertat în fața a zeci de mii de oameni în Rusia, Malta , Italia , Cipru şi România.

De-a lungul celor doi ani de carieră solo, Adina a lansat piese precum: „Lipsa ta”, „Noi doi”, „Ely”.

ASOCIAŢIA CULTURALĂ „EU CRED” din Tașca, afost înființată în urmă cu cinci ani, președinte fondator fiind Marius Coșerariu. Scopul înființării acestei asociații a fost acela de a promova actul cultural pe Valea Bicazului, asociaţia propunându-și organizarea de cursuri gratuite de chitară care să se adreseze copiilor din comunele Tașca, Dămuc, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei. În prezent, asociația reunește peste şaizeci decopii și tineri, cuprinși în trei grupuri, respectiv: „Florile Ceahlăului” Bicazu Ardelean, „Flori de munte” Tașca și „Floare de colț” Dămuc, grupuri care participă la diferite activități culturale locale, dar și de interes național, spectacole, festivaluri, în special de muzică folk.

De-a lungul anilor, grupurile asociației au fost răsplătite cu numeroase premii naționale la festivalurile organizate în țară (Brașov, Satu Mare, Iași, Harghita). De asemenea, Asociația Culturală „Eu cred” este inițiatoarea Festivalului Național de Creație și Interpretare „Dăm Folk”, organizat la Centrul Cultural Tașca, aflat în 2018 la ediția a III-a, manifestare care reunește anual, în luna iulie, copii și tineri din toată țara.

Pentru acest concert, Asociaţia Culturală „Eu cred” va fi reprezentată de următorii artişti: Bianca Iaută, Diana Suciu, Robert Voideș Negustor, Oana Oniga, Paul Caia, Emanuela Butunoi, Lorena Butunoi, Andreea Ciucanu, Petronela Negustor, LorenaȚăpuc, Andrei Ropotoaia, Matei Suciu, Andrei Turnea, Marina Voideș, Cristina Țepeș, Ana Maria Voideș, Marian Iaută, Iustin Popoacă, Sergiu Alexa, MirunaBilan, Rareș Vivirschi, Radu Caia, Antonio Husari, Alexia Voaideș, Cristina Marin și Elena Ropotoaia și Marius Coșerariu

ADRIAN BEZNĂ

Născut la Baia Mare, aşa cum frumos spune chiar el, „într-o iarnă a lui 1968, chiar de Sfântul Neculai, la trei minute după miezul nopții”, a ajuns să locuiască la Piatra-Neamţ, în orașul pe care îl voi considera mereu un ACASĂ.

Muzica i-a plăcut încă de mic. „Primul cântec (la o sărbătoare a școlii, cred că în 1982) a fost „Jurământ la Putna” a regretatului de acum Gil Ioniță, unul din Oamenii Folkului Bun, pe care am avut șansa să îl cunosc și să îl prețuiesc ca Om și ca prieten peste ani și ani.”

Liceul l-a dus cu pași cu tot la Constanța (Liceul Militar de Marină „Al.I. Cuza”), soldat, adică între 1983 și 1987. Tot aici a avut prima trupă în care a cântat – “SIAJ” –,trupa rock a liceului militar de atunci.

Din 1988 s-a întors în Piatra-Neamț, oraş de care îl leagă, aşa cum singur spune, cele mai importante proiecte culturale și muzicale. A fost membru al mai multor trupe de muzică rock, cele mai reprezentative fiind „REBECA” și „TEUTON”. „Teuton era, cred, unul din cele mai cunoscute și iubite grupuri din undergroundul acelor ani, 1994- 1998”.

În aceeași perioadă, împreună cu membrii formației, cu Asociația „Fun Rock” și cu Fundația de Tineret, a organizat Festivalul Tabăra Rock „YOUNG ROCK FOR YOUNG‘S”. A fost organizator pe parcursul a cinci ediții cu participare masivă națională și internațională, eveniment mediatizat la nivel național de importanți parteneri.

În anul 2002 a avut prima prezentare a conceptului „CU LUPII LAOLALTĂ”, constând în lansarea unei „expoziții de poezie” scrise pe lucrări în acuarelă, mai precis 25 de lucrări în colaborare cu un prieten artist din Piatra-Neamț.

„Cariera mea folk (deși am cântat multă vreme, fără să particip în mișcarea folk, un episod important pentru mine fiind cele două săptămâni petrecute în Cenaclul „TOTUȘI IUBIREA”) începe undeva prin 2005, cu organizarea primului eveniment din seriade „ÎNTÂMPLĂRI ÎN ORAȘUL CU OAMENI”, unde l-am avut invitat pe Vasile Șeicaru.Au urmat încă opt evenimente la care au participat nume mari ale folkului românesc.

A participat lanumeroase festivaluri de muzică folk (printre cele mai dragi „POARTA SĂRUTULUI”– Tg. Jiu), PREMIUL CEL MARE, aşa cum însuşi Adi Beznă o spune, „fiind reprezentat de prietenii pe care i-am cunoscut și pe care îi port în sufletul meu.”

Activează constant împreună cu prietenul și muzicianul Cătălin Ungureanu în mediul de cluburi, unde sunt promovate evenimentele folk.

Împreună cu un alt prieten, poetul Sorin Poclitaru, a gândit, muncit și organizat o serie de evenimente importante pentru promovarea muzicii folk, în special în Bucovina și Moldova. Atribuirea titlului de CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT FOLK al anului 2010, oferit în Gala Foreverfolk, a fost o recunoaştere a meritelor lui Adi Beznă în acest domeniu, al promovării muzicii de calitate.

 “Mă consider unul dintre oamenii norocoși ai acestui timp, pentru că am cunoscut pionerii Folkului românesc și Generația folk de azi.”


Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.