Home » Alte Articole

Mănăstirea Horaiţa – fotograf Cristian Vidraşcu

2 June 2020 0 Comentarii

Situată în comuna nemţeană Crăcăoani, la 6 km de şoseaua ce leagă oraşele Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, Mănăstirea Horaiţa cu hramul Buna Vestire este locul în care credincioșii ajung pentru a se reculege, pentru liniștirea sufletului, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu.

Biserica este construită exclusiv din piatră și are 8 turle, un element unic în arhitectura moldovenească, simbol al veșniciei. Aici sunt prezente elemente din arhitectura romano-bizantină precum și influențe rusești prin numărul și configurația acelor turle.

Vizitatorii care ajung în zonă fac un popas și la Schitul Horăicioara sau Horaița Veche aflat la doar câteva sute de metri, pe un drum în urcuș. Schitul, aflat într-o zonă deosebit de pitorească, la o altitudine de 900 de metri, datează din anul 1466. Mai târziu, în anul 1480, este ridicată prima biserică (din lemn) cu hramul Buna Vestire, din porunca Voievodului Șefan cel Mare și Sfânt

După mai bine de 400 de ani, la Schit, se construieşte o biserică din piatră (1868), în care se găseşte Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Una dintre minuni este apariția unui izvor chiar în apropierea bisericii, despre care oamenii locului și călugării schitului spun că este recunoscut pentru proprietăţiile sale curative.

Hramul Schitului Horăicioara se serbează în prezent de Izvorul Tămăduirii, imediat după Paşti. Călugării de la schit povestesc că mulți oameni s-au vindecat de diverse boli după ce au băut din apa izvorului și că anual vin mulți credincioși aflați în suferință.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.