Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Evenimente, Festivalul Muntelui Ceahlău, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Obiective turistice, Parcul Național Ceahlău, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică
, ,

6 august, ziua muntelui sfânt Ceahlău

5 August 2020 0 Comentarii

Vino în Neamț să descoperi frumusețea muntelui „vrăjit”!

Ceahlăul, muntele sfânt al românilor, „Uriașul cu fruntea-n soare”, după cum este descris în poezia celebră, „Vara” a lui George Coșbuc sau „piatră nestemată” a Moldovei, cum l-a numit Dimitrie Cantemir în celebra sa scriere în limba latină „Descriptio Moldaviae” -1716, Ceahlăul este singurul munte cu hram din țară.

6 august, ziua în care se celebrează „Schimbarea la Față a Mântuitorului Hristos” este și ziua Muntelui Ceahlău.

Situat în mijlocul Carpaţilor Orientali, în vestul judeţului Neamţ, la întretăierea celor mai de seamă drumuri transcarpatice, Ceahlăul sau „muntele vrăjit” -cum i se mai spune- este locul în care, de-a lungul timpului, s-au nevoit numeroşi sihastri și unde aproape fiecare stâncă, pârâu sau loc de taină își are povestea sa. Astfel, Dochia, Panaghia,Toaca, Dorobanțul, Călugării, Piatra Lăcrimată, Turnurile lui Butu și Ana sau Detunatele sunt blocuri de piatră cu forme spectaculoase învăluite în frumoase balade și legende culese de scriitori ca Russo, Asachi sau Hogaș sau transmise de iubitori ai muntelui și oameni ai locurilor.

Galerie foto:

Dominând munții din jur și datorită poziției sale relativ singuratice, ce-i permite o vizibilitate distinctă, aidoma unei vechi piramide, Ceahlăul, o adevărată fortăreaţă naturală, oferă vizitatorilor peisaje de vis cu păduri adânci, jnepenişuri şi pajişti alpine, pante domoale şi abrupturi stâncoase, hornuri, jgheaburi şi brâne, pâraie domoale şi repezi, cascade, vârfuri şi stânci izolate, monumente ale naturii şi rezervaţii naturale, vestigii istorice şi monumente de arhitectură. Printre toate aceste spectaculoase frumuseți, marele lac de acumulare Izvorul Muntelui și Stațiunea Durău de la poalele masivului încununează tabloul pitoresc și întregesc faima turistică a Ceahlăului.

Olimpul Moldovei, așa cum mai este cunoscut Muntele Ceahlău sau Muntele Sfânt al dacilor este un munte special având istorie, spiritualitate, legende şi mister și despre care s-a scris mult în literatura română și în cea universală.

Și tot Ceahlăul este şi singurul loc din lume unde se petrec două fenomene inedite: Umbra piramidei și Calea cerului, fenomene misterioase care apar în preajma sărbătorii Muntelui Ceahlău.

 Galerie foto:

În fiecare an, în cinstea zilei muntelui, în stațiunea Durău, turiștii și localnicii se bucură de concerte și manifestări artistice.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.