Home » .: Promovare Turistică :., Personalităţi culturale nemţene, Promovare Turistică
, ,

Rămas bun, Draga Olteanu Matei! Figură emblematică a Neamțului și a unei țări întregi

19 November 2020 0 Comentarii

 

Sursă foto: Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamț

La nicio lună de la împlinirea a 87 de ani, marea actriță Draga Olteanu Matei a plecat la Ceruri.

Ce înseamnă Draga Olteanu Matei pentru cinematografia și teatrul din România?

sursă foto: Elena Loreta PopaO carieră fulminantă, 55 de ani de teatru, cinematografie și televiziune. A jucat în 90 de filme, în peste 50 de piese de teatru și în 100 roluri în televiziune.

Face roluri memorabile atât în teatru – unde a jucat în „Ziariştii” (spectacolul său de debut), „Cadavrul viu”, „Azilul de noapte”, „Avarul”, „Comoara din deal”, „Gaiţele”, „Coana Chiriţa”, „Crimă pentru pământ” –, precum şi în film: „Telegrame” (1959, filmat la Bucureşti şi Piatra-Neamţ), „Haiducii (1966), „Fraţii Jderi” (1974), „Patima” (1975), „Nea Mărin Miliardar” (1979), „Dumbrava minunată” (1980), „Iancu Jianu Haiducul” (1981), „Coana Chiriţa”, (1986) și multe altele.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre ele numărându-se Premiul Gopo pentru întreaga carieră, Premiul UNITER pentru întreaga activitate artisitcă, Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, Ordinul Coroana României în grad de Ofițer.

Despre cariera sa se poate scrie o carte. Toate acestea și multe altele, firea ei, îndârjirea și determinarea de a realiza tot ceea ce își propunea, nimic la întâmplare, ci întotdeauna în spiritul său perfectionist, lipsa compromisurilor de orice natură, modul tranșant în care spunea lucrurilor pe nume și totodată generozitatea ei fără margini, spontaneitatea artistică și optimismul incurabil, toate acestea definesc personalitatea actriţei Draga Olteanu-Matei.

Sursă foto: Elena Loreta Popa

I-au plăcut românii și România. A fost un artist complet, iar talentul și pasiunea pentru scenă au dus-o în lumina reflectoarelor. „Și după ce n-oi mai fi, tot românca am să fiu” spunea Draga Olteanu Matei.

Drag(a) de Piatra

Născută la Bucureşti, în ziua de 24 octombrie 1933, în plină perioadă interbelică, cu mult talent artistic, a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care l-a absolvit în anul 1956. Draga Olteanu-Matei face parte din Generaţia de Aur a actorilor români, alături de Amza Pellea, Sanda Manu, Silviu Stănculescu, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu şi George Constantin și mulți alții, toţi mari actori ai ţării.

După pensionarea de la Teatrul Național din București (2007) Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamț. Locurile din Ținutul Neamțului i-au mers la inimă încă din tinerețe.

„Eu sunt locuitoare a acestui oraș din 1970. Ceva mai devreme, în anul 1958, am jucat aici, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț…Pe (…) drum, de la piață către gară, la numărul 9, țin minte foarte bine, am găsit o căsuță care avea curtea plină de regina nopții. Mireasca aceea nemaipomenită ne-a oprit din drum. Am admirat o vreme această imagine (…)”

Anii au trecut și Draga s-a măritat cu doctorul Ionel Matei care era din Piatra Neamț. „Când am venit în Piatra Neamț m-a adus exact la acea căsuță, care arăta ca fiind ca din povești! (…)” a povestit la un moment dat marea artistă.

 Proiecte artistice pentru locuitorii oraşului

Stabilită aici, la Piatra-Neamţ, Doamna Draga proiectează şi pune pe picioare un teatru de amatori, „Teatrul Vostru”, cu a cărui trupă a scos pentru publicul local câteva spectacole din dramaturgia românească, memorabilă fiind premiera piesei lui Tudor Muşatescu, „Visul unei nopţi de iarnă”.

La împlinirea a 85 de ani ai actriței, în urmă cu doi ani, pe 24 octombrie 2018, Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamț au organizat în cinstea marii actrițe un eveniment important, Gala Ambasadorilor Nemțeni. Iubitorii de film, admiratorii actriţei Draga Olteanu – Matei au avut ocazia atunci să o întâlnească şi să vizioneze unul dintre filmele ei de mare succes – „Patima”. Alături de artistă au fost și câțiva invitați speciali, actori de anvergură ai scenei românești: actorii Dorel Vişan, Vladimir Găitan, Dan Puric, Ovidiu Cuncea şi regizorul Şerban Georgescu.

Din păcate, de curând s-a mai stins o mare stea a teatrului românesc la 73 de ani, apreciat și iubit de marele public, Vladimir Găitan.

Seara aniversară din 2018 a făcut parte din cadrul proiectului cultural Draga Olteanu-Matei – Portret Cinematografic, care a cuprins o serie de şapte zile de întâlniri cinematografice, toate având în rolurile principale pe marea actriță.

Galerie foto:

Despre Draga Olteanu-Matei nu se poate vorbi la trecut. Actrița nu va muri niciodată din sufletul celor care au iubit-o, ea va trăi în amintirea fiecărui român care s-a bucurat la spectacolele ei, care a cunoscut-o, care a tresărit, a vibrat la rolurile sau la vorbele marii actrițe. Pentru cât a oferit, pentru cât a iubit, pentru talentul și harul său actoricesc, publicul a răsplătit-o cu admirație și a prețuit-o enorm!

 Întreaga moștenire cultural artistică lăsată de Draga Olteanu Matei, inestimabilă și inegalabilă, nu poate fi descrisă în cuvinte.

Draga Olteanu Matei a iubit Neamțul și aici își va dormi somnul de veci!

Gânduri de lumină către marea noastră actriță, Draga Olteanu Matei!

Drum lin către stele!

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.