Home » Alte evenimente

G.T. Kirileanu, 149 de ani de la naștere

12 March 2021 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț își omagiază patronul spiritual împletind, zi de zi, firul devotamentului pentru cărți și pentru cei care le aud chemarea, după pilduitorul model al cărturarului ce a înnobilat profesia de bibliotecar. Păstrând mereu vie memoria lui G.T. Kirileanu, colectivul bibliotecii județene îl sărbătorește în fiecare an, pe 13 martie, cu flori și lumină, pentru a cinsti gestul său, de o remarcabilă generozitate intelectuală, prin care a lăsat, spre înzestrare, locurilor pe care le-a iubit și oamenilor pe care și-i dorea a fi luminați de seninul cunoașterii, comoara de cărți și publicații periodice strânse de-a lungul întregii vieți.

Pentru a-i pune în valoare moștenirea culturală și pentru a statornici o trainică legătură a prezentului cu personalitățile pe care amprenta timpului reușește să le profileze în registrul reperelor, Biblioteca Județeană Neamț așază astăzi, când se împlinesc 149 de ani de la nașterea lui G.T. Kirileanu (13 martie 1872 – 13 noiembrie 1960), încă un semn al neuitării pentru cel care a fost cel mai important editor al scrierilor lui Ion Creangă, ctitor de bibliotecă, întâiul editor al scrierilor politice ale lui Mihai Eminescu, cercetător al folclorului și tradițiilor populare, pasionat bibliofil și ilustru bibliotecar al Palatului Regal.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.