Home » .: Promovare Turistică :., Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Promovare Turistică
, , ,

Neamțul, profilul unui ținut memorabil (partea a II a)

12 April 2021 0 Comentarii

Județul Neamț stă sub semnificația trecutului glorios, a vitejiei străbunilor acestor locuri, plăieșii nemțeni, răzeșii lui Ștefan, vânătorii de munte de mai târziu, care au scris pagini memorabile în istoria neamului.

Galerie foto:

Privind și mai departe în negura timpului, comunităţile umane din acest spaţiu au contribuit la formarea celei mai strălucite civilizaţii preistorice a Europei, Cultura „Precucuteni – Cucuteni”, iar vestigiile, spectaculoase artefacte din arta decorativă și figurativă, pot fi văzute în Piatra Neamț, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, unicat la nivel national.

Galerie foto:

 

Județul Neamț, un teritoriu aparte cu cele mai multe pagini de beletristică închinate de scriitori români sau străini vreunui ținut românesc

Ca model arhetipal și continuând expunerea de motive care dau unicitate acestui spațiu, în Neamț se regăsesc simbolurile care corespund celor patru mituri fundamentale ale românilor (în accepție călinesciană) iar „vocația spre universalitate a acestui ținut și a oamenilor săi începe cu transhumanța, continuă cu plutăritul, tranfsormând totul într-un mit reversibil al eternei reîntoarceri, dar și al eternei călătorii.” (Județul Neamț – Monografie, Consiliul Județean Neamț)

Galerie foto:

Portret de nemțean

Încercând să definim portretul moral, spiritual al nemțeanului, vom putea spune că nemțeanul pendulează atitudinal între extreme (între „plopii fără soț”, „pădurea de argint”, „codrii de aramă” – sintagme eminesciene celebre ce au determinat – lucru unic în lume! – crearea unor rezervații naturale precis delimitate – și Humuleștii lui Creangă nu sunt, geografic, decât câțiva kilometri), între tradiție respectată cu „sfințenie” și modernitate, asumată structural, nu declarativ, între tăceri sadoveniene și jovialitate irezistibilă.

„Nemțeanul este primitor, firesc, necăutând neapărat un avantaj imediat, material, prețuind cartea, dar nedisprețuind nici avantajele agriculturii sau zootehniei, șiret și inventiv în relațiile cu autoritățile, respectând mai mult legea naturală, decât pe cea statală, iubitori de moșie, luptând când e cazul cu armate străine, dar și cu cea a funcționarilor, tenace, nepunctual, vorbind foarte corect limba română, iubitor de petreceri ritualice (nunți, botezuri, cumetrii), bând cu măsură, dar și cu convingere, nedisprețuind nimic din ce e omenesc și lumesc, dar având o religiozitate ridicată, bun gospodar, dar nepreocupat de o bunăstare afișată cadastral, vestimentar sau automobilistic, ci mai mult de o bunăstare gastronomică, indiferent politic (atunci când nu e implicat direct în ea). Nemțeanul e deștept, dar o face pe prostul, are umor, nu ironie, e iubitor de pace în toate relațiile, începând cu cea familială. Mândru, nemțeanul își știe perfect locul în societate „decât la oraș codaș…”, dar aflat la locul lui este extrem de performant. Extrem de nobil, poate îmbrățișa orice meserie, din plutaș ajungând operator chimist, dar există câteva tradiții (cea a prelucrării lemnului de exemplu), pe care le cultivă de secole, cu performanțe superioare, competitive.

Județul Neamț – Monografie

Consiliul Județean Neamț

Complexul Muzeal Județean Neamț

Autori: Adrian Alui Gheorghe, Ghe. Dumitroaia, Viorica Gheorghe Fărțală, Daniil Harasemiuc, Cristian Livescu, Ioan Onisei, Lucian Strochi

Casa de editură PANTEON, Piatra Neamț, 1995

O monografie care este mai mult un document uman, o încercare de a surprinde o „fotografie în mișcare” a unei realități perene.

Galerie foto:

Conectează-te la Neamț!

Pentru a explora întreaga destinație a Neamțului puteți descărca aplicația mobilă Visit Neamț din Google Play sau AppStore:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visitneamt

https://apps.apple.com/us/app/visit-neamt/id1439893550

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.