Home » Alte evenimente
,

Expoziție „Constantin Filimon – 85 de ani de la naștere“, la Biblioteca Județeană

11 May 2021 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția de desen, acuarelă și pictură în ulei „Constantin Filimon – 85 de ani de la naștere“, în Sala Cupola și în spațiul expozițional de la parterul corpului A, în perioada 5-15 mai 2021. Lucrările provin din colecțiile particulare Emilia Rizescu, Victor Kirileanu, Nicolaie Gherasim și Mihael Balint. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 10 mai, la ora 13:00.

Panotarea expoziției îi aparține artistului plastic Petru Vamanu.

„Este prima expoziție din creația lui Constantin Filimon în care accentul cade pe desen. Dacă anul trecut am prezentat publicului doar câteva desene în expoziția de atunci consacrată lui Filimon, acum pe simezele din Sala Cupola avem 62 de astfel de lucrări. Dorim să atragem atenția asupra importanței desenului în opera lui Constantin Filimon, împotriva unei tendințe prea largi de a îl considera «caricatură», neserios, prea abundent. Constantin Filimon a fost un pictor prin excelență și considera că la temelia picturii trebuie să stea desenul. De aceea el desena mai tot timpul pe care îl putea sustrage altor activități care îi ocupau existența. Iar desenul lui este sincer, elegant, rafinat. Desigur, nu lipsesc unele accentele umoristice. În expoziția aceasta sunt prezente mai multe autoportrete, numeroase chipuri, siluete, crochiuri, dar și scene ale cotidianului din comunism – cozi la bilete, ședința de partid, naveta cu autobuzul, precum și câteva peisaje.

Acuarela este prezentă cu 26 de lucrări; cea mai veche este din anul 1978, iar următoarele trei, în ordine cronologică, sunt din anul 1983; cele mai multe sunt din perioada 2006-2009, cea mai importantă perioadă pentru acuarela lui Constantin Filimon.

Alături de desen și acuarelă pot fi văzute și 17 tablouri pictate în ulei“, a precizat Mihael Balint.

Pictorul pietrean a fost unul dintre cei mai reprezentativi ai generației sale. Expoziția însumează peisaje, compoziții, naturi statice.

Constantin Filimon s-a născut la 25 mai 1936, la Piatra-Neamț. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București (1967). Din 1978, a fost profesor la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț, dar și la alte școli din județ. A lucrat pictură monumentală, religioasă, pentru bisericile din Zapodeni (Iași), Muncel (Alba), Drăgești (Bihor), Verșești (Neamț), Tigveni Bârsești (Argeș). A participat la Saloane și Bienale de pictură de la Piatra-Neamț, de grafică din București (1971-1978) și în expoziții colective și personale din Piatra-Neamț (1981-1994). A expus în S.U.A. și Canada (1980-1997), apoi în Mexic, Ungaria, Franța, India și Venezuela. A trecut la cele veșnice în august 2013, la Piatra-Neamț.

Expoziția poate fi vizitată în timpul programului de lucru cu publicul al bibliotecii, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.