Home » Alte evenimente
, , ,

Expoziție de portret „Dimensiunea umană“, la Biblioteca Județeană

14 May 2021 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în colaborare cu Asociația Culturală „Arte.Ro“ și Palatul Copiilor din Piatra-Neamț, organizează expoziția de arte plastice „Dimensiunea umană“, având ca temă portretul, în perioada 17-31 mai 2021, în Sala Cupola. Lucrările sunt realizate de elevii profesoarei Cristina Petrariu, președinta Asociației Culturale „Arte.Ro“ și coordonatorul Cercului de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamț. Expun: Emilia Afloarei, Aurora Cazan, Melania Chifu, Sergiu Chirilă, Karla Dumitrașcu, Diana Iosub, Adrian Macovei, Maia Morțe, Miruna Morțe, Laurențiu Păr, Denisa Stoleru, Maria Ungureanu și Letiția Vlaicu.

Manifestarea expozițională își propune să prezinte publicului nemțean o serie de experimente de atelier ale acestor talentați tineri artiști, cu vârste cuprinse între 11-17 ani, după cum precizează prof. Cristina Petrariu. „Expoziția aduce în atenție portretul, atât ca studiu de atelier, cât și ca experiment plastic. Reprezentări ale unor persoane publice, portrete de familie sau autoportrete, chipuri umile sau profesioniști surprinși în pauza de la lucru – mineri, medici, soldați sau călugări – lucrările de pe simeze au ca trăsătură definitorie pasiunea autorilor pentru om și expresiile sale.

Diversitatea tehnicilor de lucru – desen în cărbune, creion, pastel, tehnici mixte, acuarelă, acrilic, creioane colorate –, dimensiunile lucrărilor (de la A3 la 1 m x 2 m), precum și abordarea perspectivei, fac din exponatele «Dimensiunii umane» o radiografie interesantă și atemporală a omului, prin ceea ce are el mai expresiv – portretul său.

Acesta cartografiere sensibilă a stărilor, expresiilor, momentelor în care sunt surprinse personajele conferă întregului ansamblu un ritm propriu, o vivacitate și o prospețime proprie artei copiilor.

Expresivitatea lucrărilor este dată de alegerea cu grijă a personajelor reprezentate – africani, mongoli, asiatici, caucazieni –, de tehnica de lucru, dar și de modelul intern propriu fiecărui expozant. În cele 55 de lucrări expuse, unele tratate în stil hiperrealist, se observă originalitatea tehnică și de interpretare a autorului.

„Exersând deopotrivă minuția detaliilor unei lucrări nu mai mare decât o foaie de bloc de desen și forța care creează senzația copleșitoare provocată privitorului de un portret supradimensionat, copiii s-au străduit, preț de câteva luni, cât a durat lucrul pentru realizarea acestei expoziții, să se autodepășească, atât ca nivel al studiului la desen și pictură, cât și ca modalități de interpretare. Personal, cred că au reușit, dar confirmarea cea mai valoroasă este așteptată întotdeauna din partea publicului“, a explicat prof. Cristina Petrariu.

Expoziția poate fi vizitată în timpul programului de lucru cu publicul al bibliotecii, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.