Home » Alte evenimente
,

Recital de pian cu Kozma István Levente

24 May 2021 0 Comentarii

Continuă seria recitalurilor din cadrul Stagiunii muzicale realizată, în colaborare, de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ.

Astfel, miercuri, 26 mai 2021, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, începând cu ora 17:00, va avea loc RECITALUL DE PIAN susţinut de tânărul muzician  Kozma István Levente.

În program, lucrări semnate de compozitorii Carl Filtsch (Kleine Präludien, Mazurka, BarcarolleImpromptu si minor, AndanteImpromptu Sol bemol major, Nocturne, RomanzeChoral – Adagio sostenutoEtude op. 8 Fa major), Frédéric Chopin (Studiu în Mi major), Franz Liszt (Rapsodia Ungară nr. 6), Carl Filtsch (Adieu, Variațiuni Bellini).

Kozma István Levente s-a născut în anul 1991 la Târgu Mureș. A început studiul pianului la vârsta de şase ani la Liceul de Artă din orașul natal, sub îndrumarea profesoarelor Ana Poroșnicu și Avéd Silló Éva. În anul 2014, a absolvit studiile universitare de licență la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la clasa conf.univ.dr. Csíky Boldizsár, iar în anul 2016 pe cele de masterat în cadrul aceleiași instituții de învățământ muzical superior.

A obținut mai multe premii, unul dintre cele mai importante fiind locul al III-lea la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” de la Sibiu.

A urmat cursuri de măiestrie cu pianiști celebri precum: Walter Krafft și Georg Sava (Germania), Csíky Boldizsár (România), Martin Hughes (Austria), Bogányi Gergely (Ungaria), Karl-Andreas Kolly (Elveția), Erik Tawastjerna (Finlanda), Robert Levin (S.U.A), Gottlieb Wallisch (Austria), Theodor Paraschivescu și Denis Pascal (Franța), cursuri care l-au ajutat să-și dezvolte personalitatea artistică.

A susținut recitaluri în România, la Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Mediaș, Sibiu, Sebeș, Râmnicu Vâlcea, Craiova; precum şi la Budapesta (Ungaria), München, Lenggries, Dresden  (Germania) Alba, Verduno, Aymavilles și Tremezzo (Italia).

În perioada 2012-2015, a colaborat cu orchestra condusă de maestrul Walter Krafft, de la  „Münchener Musikseminar” din München, primind titlul de asistent și solist permanent.

În anii 2014 și 2015, a fost solistul orchestrelor simfonice ale Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima”, interpretând Variațiunile Simfonice, de César Franck și Concertul nr. 2 în do minor, de Serghei Rahmaninov.

Stilul original de interpretare al lui István are ca trăsături dominante extrema preocupare pentru calitatea sunetului, multiplele culori pe care acesta le poate dobândi, atmosfera poetică în care conținutul pieselor se dezvăluie cu splendoare, construcția logică a edificiului muzical revelată cu maximă claritate, care însă nu rămâne niciodată la nivelul strict cerebral, ci este încălzită cu patosul expresiei sale. El își implică întreaga ființă în recrearea muzicii interpretate, evidențiind poezia, dramatismul și tragismul ei.

În prezent, este doctorand și asistent universitar în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.