Home » Alte evenimente
,

Constantin Bostan – o carte de convorbiri cu Spiridon Vangheli

14 June 2021 0 Comentarii

Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă” din Chișinău a lansat on-line, în întâmpinarea aniversării marelui scriitor Spiridon Vangheli, care va împlini curând (14 iunie) venerabila vârstă de 89 de ani, două volume menite a-i cinsti longeviva și prestigioasa activitate.

Astfel, pe lângă o hazlie carte de povestiri menită să fie difuzată gratuit la preconizata ediție, din această toamnă, a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, a fost prezentat și un amplu volum monografic de convorbiri cu mult îndrăgitul autor, realizat de scriitorul Constantin Bostan, fost director al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț (1990-2013).

Intitulat Spiridon Vangheli – destăinuiri din țara lui Guguță, copilul care a cucerit lumea, volumul evocă numeroase aspecte semnificative din viața și activitatea popularului scriitor basarabean, ale cărui povestiri au fost traduse în circa 40 de limbi și editate în peste 40 de țări, din Japonia până America, din Egipt până în Finlanda, ori din Germania până în Mongolia, record absolut în materie de răspândire pe glob a cărților unui autor român. Autor al unor personaje celebre în lumea copiilor (îndeosebi năstrușnicul Guguță și mult inventivul Ciuboțel), Spiridon Vangheli este și unul din importanții luptători pentru alfabet latin și renaștere națională în spațiul dintre Prut și Nistru, fiind – împreună cu prietenii de o viață, Grigore Vierul, Ion Ungureanu, Liviu Damian,  Eugen Doga, Dumitru Matcovschi și Mihai Cimpoi – unul dintre intelectualii emblematici ai spațiului basarabean.

Masivul și elegantul volum realizat de Constantin Bostan (coperte cartonate 440 p., hârtie dublu cretată lucioasă, ilustrație policromă, format 250×180 mm) a fost editat printr-un proiect susținut financiar de Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău (tiraj: 1400 ex.), macheta,  prezentarea grafică și coperta fiind semnate de Romeo Șveț. Amânată de nefavorabilele evoluții pandemice de pe ambele maluri de Prut, lansarea fizică a volumului va avea loc, cel mai probabil, la menționata ediție autumnală a Salonului Internațional de Carte de la Chișinău.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț oferă cititorilor numeroase titluri ale scriitorului Spiridon Vangheli, care pot fi consultate în catalogul on-line la următoarea adresă: https://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/cauta?q=Vangheli%2C+Spiridon.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.