Home » .: Promovare Turistică :., Gastronomie delicioasă din Neamţ, Obiective turistice, Promovare Turistică, Sate nemțene
, ,

O experiență de neuitat la stânele turistice din Neamț

14 July 2021 0 Comentarii

Comuna Farcașa, zona cu cele mai multe stâne turistice din Neamț

Un weekend la o stână turistică în Neamț te va duce chiar în mijlocul naturii, acolo unde peisajele grandioase și preparatele specifice te cuceresc definitiv, acolo unde te bucuri din plin de aer curat și ai prilejul să simți farmecul și libertatea vieții la țară, în locuri pline de tradiții și semnificații.

Aşezată la poalele Munţilor Bistriţei, într-o poiană de la marginea satului Stejaru, în valea pârâului cu același nume, stâna turistică Lunci-Stejaru se află într-o zonă accesibilă, la circa 3 km de centrul comunei Farcaşa. Peisajul este unul fermecător, iar turiștii se pot bucura de o cabană bine utilată, cu 8 locuri, de două iazuri, în apropiere, pline cu păstrăvi și loc de campare. Zona este ofertantă și pentru drumeții montane, partide de pescuit, de vânătoare sau focuri de tabără.

 

Din punct de vedere culinar, turiștii vor fi cu siguranță încântați de savoarea specială a preparatelor pe care nu o vor găsi nicăieri în altă parte: miel la proţap sau miel jântuit, borș de miel, balmoş jântuit, păstrăv la hârzob, la grătar sau afumat, sarmale cu urdă, plăcinte poale-n brâu.

Pentru programări la stâna turistică Lunci-Stejaru, puteți sunaţi la telefon 0744.182.093.

 

Stâna turistică Crucea Arsă este cea mai renumită din comuna Farcașa datorită priveliștelor care încântă privirile turiștilor, fiind așezată la o altitudine de 1.000 de metri pe vârful Fundoaia din Munţii Stănişoarei și la vreo 4 km de centrul comunei. Stâna este semnalată de o imensă cruce, în locul bradului care a ars de la un trăsnet.

Imagini video de la stâna Crucea Arsă puteți urmări aici:

 

Stâna turistică Piciorul Mare, situată în Munţii Stănişoarei (cota 1300m), la 8 km de centrul comunei, este una dintre cele mai mari din Farcașa. Aici, se poate ajunge călare, cu şareta, ori cu maşini 4×4 care sunt puse la dispoziție gratuit. Și aici zona impresionează prin pitorescul ei. Se pot organiza drumeţii montane către vârfurile Ţifla, Razem, Cioatele, Hălăuca şi Bivolul, pe care le ştim din preumblările lui Calistrat Hogaş, plimbări off road cu mașina, mese festive cu produsele tradiţionale, urmărirea drumului laptelui pân-ajunge-n farfurie, drumeţii la cules de fructe de pădure și focuri de tabără.

Pentru programări la stână, sunaţi la telefon 0742.529.613

La cota 700 m, pe vârful Văcărie, din Munţii Bistriţei, la circa 4 km de centrul comunei, se află Stâna turistică Văcărie. Acolo, se ajunge cu maşinile 4×4 pe un drum off road, cu serpentine, de vreo 2 km. Transportul este gratuit pentru drumul off road.

Turiștii vor avea parte de mese copioase, se vor înfrupta din brânzeturi şi produse care numai la stână au un gust cu totul deosebitː friptură de miel ori de porc la grătar, miel sau oaie la proţap, ciorbe şi borşuri din miel. Turiştii pot campa gratuit și pot pleca în drumeţii sau la cules de fructe de pădure și se pot bucura de un foc tabără de neuitat.

Peisajele asupra comunei Farcaşa şi a văii Bistriţei sunt incredibile!

Programările se pot face la numerele de telefon: 0741.796.702 sau 0722.343.193.

Sezonul de vizitare a stânelor începe la 1 iunie şi se sfârșește prin luna octombrie.

Dintre activitățile care se desfășoară peste an, măsura oilor sau urcatul oilor la stână a rămas o complexă sărbătoare pastorală care se desfășoară la începutul lunii mai, odată cu formarea stânelor sau cu deplasarea turmelor în zona pășunatului de vară. Este un obicei cu multiple conotații – economice, sociale, estetice, distractive – la care participă întreaga obște a satului.

Unul dintre cele mai importante momente din calendarul popular, măsura oilor a căpătat, de-a lungul timpului, o semnificație deosebită, transformându-se într-o adevărată sărbătoare pastorală.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.