Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Personalităţi culturale nemţene

Filmul de Piatra #13, la Piatra Neamț

26 August 2021 0 Comentarii

Festivalul „Filmul de Piatra” revine, din acest an, la Piatra Neamț. Ediția cu numărul 13 se va desfășura în zilele 27, 28 și 29 august 2021. Așadar se apropie weekendul festivalului, un eveniment care s-a lansat cu ani în urmă, în 2008 și care s-a impus de-a lungul timpului ca pilon important atât al vieții culturale din Piatra Neamț cât și al evenimentelor dedicate tinerilor cineaști români.

„Am strâns în jurul nostru sute de tineri care au făcut primii pași în lumea voluntariatului, a cinematografiei și a organizării de evenimente. Este unul dintre puținele evenimente din regiune care a reușit să aibă continuitate, chiar și atunci când finanțările au lipsit cu desăvârșire. Am trecut peste ostilitatea presei locale – care s-a simțit neglijată, peste micii administratori – care ne-au pus bețe în roate așteptând așa-zise atenții, peste întârzierile de peste un an la plata finanțărilor aprobate de primărie. În ultimii ani, am reușit un lucru pe care nu l-a mai făcut niciun alt festival important de film din țară: am reușit să ne auto-susținem din încasări și din sponsorizări private,” directorul și inițiatorul festivalului, Andrei Dăscălescu.

De-a lungul celor 11 ediții, „Filmul de Piatra” s-a consacrat ca un eveniment de referință în lumea cinematografică din România și Moldova, devenind cel mai important festival de scurt-metraj pentru autori tineri și constituind o rampă de lansare către festivalurile internaționale. În fiecare an, la Piatra Neamț au fost prezenți în jur de 50 de autori ai filmelor din competiție; lor li s-au adăugat actori și membri ai echipelor, precum și public venit din toată țara. Invitații speciali au fost membri ai juriilor, profesioniști din cinematografie (care au susținut workshop-uri, masterclass-uri sau și-au prezentat filmele) și muzicieni și trupe care au susținut concerte în cadrul festivalului. Lista tuturor câștigătorilor și a membrilor juriului poate fi consultată.

Festivalul „Filmul de Piatra” a creat, de fiecare dată, o experiență culturală interdisciplinară, cu evenimente multiple și locații inedite, din vârful dealului Cozla până în curtea muzeului memorial Calistrat Hogaș, la Curtea Domnească sau pe malul lacului Bâtca Doamnei. În ultimii ani, festivalul s-a remarcat prin înscrieri record atât la capitolul filme, cât și la cel al voluntarilor, peste 200 de tineri din toată țara (și chiar din străinătate) răspunzînd apelului pentru voluntariat.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.