Home » .: Promovare Turistică :., Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Obiective turistice, Promovare Turistică
, , ,

Meșterul popular Ion Albu din Neamț- Tezaur Uman Viu

8 September 2021 0 Comentarii

Meşterul măştilor populare, personalitate complexă a artei tradiţionale nemţene, Ion Albu din Timișești, jud. Neamț a fost desemnat Tezaur Uman Viu, de către  Ministerul Culturii la  propunerea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Membru fondator al Ansamblului de Obiceiuri Populare Aşa-i datina la noi” şi membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, Ion Albu păstrează şi promovează, prin munca şi dragostea sa, meşteşugurile tradiţionale româneşti, cunoscut fiind, în special, pentru păstrarea și perpetuarea frumuseții obiceiurilor și manifestărilor folclorice care se desfășoară în preajma Anului Nou.

Din această perspectivă, a ciclului de sărbători de iarnă, Ion Albu este o personalitate marcantă a judeţului Neamţ. De mai bine de patruzeci de ani, meşterul realizează măşti populare necesare jocului caprei, al ursului, al măştilor, Turca, Căiuţii și multe altele. Astfel, cetele de mascați păstrează tradițiile locale și merg prin gospodăriile sătenilor pentru a le ura gânduri bune la început de an.

Meșterul popular Ion Albu lucrează de fiecare dată cu măiestrie, pasiune, imaginaţie şi umor, caracteristice săteanului roman, pentru a crea adevărate podoabe de artă populară.

 Ansamblu de datini şi obiceiuri de iarnă înfiinţat şi păstorit de Ion Albu

O altă faţetă a complexei personalităţii a lui Ion Albu este dată de aplecarea sa către transmiterea datinilor şi obiceiurilor de iarnă tinerelor generaţii. Neuitând clipele magice trăite în copilărie, meşterul păstoreşte o complexă formație din zonă. Cu peste o sută de membri, Ansamblul de Obiceiuri Populare Aşa-i datina la noi” de la Timișești caută să perpetueze în conştiinţa viitoarelor generaţii datinile strămoșești din această perioadă a Sărbătorilor de iarnă. Una dintre mărturii o constituie prestația acestui ansamblul, care, an de an, evoluează în cadrul Festivalului Tradițiilor și Obiceiurilor de Anul Nou, desfășurat la Târgu Neamț (pe 2 ianuarie), fiind de asemenea, o prezenţă mult aşteptată și la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare” de la Piatra-Neamţ, dar şi în alte localităţi ale Moldovei.

Galerie foto arhivă: Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare”, 2019 – Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

Format în anul 1978 și condus de atunci de către Ion Albu, ansamblul de la Timișești are un repertoriu extrem de bogat și cuprinde mascați și urători, jocul urșilor, al caprei și dansul arnăuților și altele.

Dansul popular, o dragoste de tinereţe a artistului nemţean

Nu în ultimul rând, Ion Albu este cunoscut şi recunoscut ca un foarte apreciat instructor de dans popular. În ultimul deceniu al veacului trecut, a condus destinele unei formaţii cu elevi de liceu din întreg municipiul Roman. Cu această formaţie, a adunat aprecieri de la specialişti şi de la public evoluând pe scenele unor festivaluri naţionale. Momentul de vârf din existenţa acestui grup folcloric a fost participarea, în iulie 1992, la Festivalul Cercului Polar desfăşurat la Rovaniemi, în Finlanda, alături de alte formaţii sosite aproape de Cercul polar din: Malaezia, Rusia, Cehoslovacia, Ungaria şi, bineînţeles, Finlanda. Manifestarea era destinată dansatorilor cu vârste de până în 25 de ani. Deplasarea a fost considerată ca fiind un succes, chiar dacă grupul coordonat de Ion Albu a obţinut locul doi, după ruşii din Altai. Dansurile româneşti, cu eleganţa şi forţa ritmurilor lor, au fost aplaudate în permanenţă, scria pe 22 iulie, Daniel Corbu, trimisul special în Finlanda al ziarului Ceahlăul.

Alături de făuritorul de măşti populare din Timişeşti, Judeţul Neamţ se mândreşte cu o serie de oameni valoroşi şi dedicaţi artei populare, tradiţiilor, obiceiurilor şi dansului moştenit de la strămoşi.

Ministerul Culturii a desemnat cu acest titlu onorific alte unsprezece personalități purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial din: Sibiu, Vâlcea, Bistriţa, Harghita, Hunedoara, Bihor, Mureş, Braşov, Maramureş, Cluj.

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.