Home » .: Promovare Turistică :., Obiective turistice, Promovare Turistică
, , ,

Arta dramatică în Piatra Neamț, între trecut și prezent

5 November 2021 0 Comentarii

Prezentul face legătura cu trecutul

Zilele acestea, actorii de la Teatrul Tineretului sunt în toiul repetițiilor la „O scrisoare pierdută“, un bun prilej de incursiune documentară.

 

Pe urmele lui Caragiale la Piatra Neamț

În imagine se află acel teatru, imortalizat în perioada interbelică, într-o cartolină din colecția Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu“.

 

După cum ne indică sursele biografice, o primă consemnare a sosirii sale în orașul nostru se referă la perioada octombrie 1881- februarie 1882, când tânărul Ion Luca Caragiale este revizor școlar pentru județele Neamț și Suceava, având cancelaria la Piatra Neamț.

Dimitrie Hogea, în volumul memorialistic „Din trecutul orașului Piatra Neamț“ (1936), precizează că în timpul revizoratului, acesta a locuit într-o modestă cameră din spatele băcăniei Dornescu & C. Ionescu.

În ziarul Ceahlăul, din 23 iunie 1968, criticul literar Ștefan Cazimir afirmă că această băcănie s-ar fi aflat „la parterul teatrului vechi“, adică în clădirea construită de Petrache Liciu Caia între 1870-1872, situată în perimetrul actualului parc dintre Teatrul Tineretului și Hotel Ceahlăul, demolată la mijlocul secolului trecut.

Același D. Hogea, primar al orașului Piatra Neamț între 1914 si 1918, care l-a cunoscut personal pe Caragiale, afirmă că această clădire era destinată întrunirilor publice de tot felul: de la spectacole de teatru, la șezători literare, sesiuni ale societăților culturale, conferințe, adunări ale partidelor politice.

În cadrul întâlnirilor Societății „Asachi“, al cărui membru ar fi fost și Caragiale, acesta ar fi întâlnit-o pe Zulnia Isecescu, o institutoare cultivată și interesată de viața politică a orașului, despre care Ion Cârnu, în broșura „Caragiale la Neamț“ (1998), afirmă că ar fi prototipul Zoei din „O scrisoare pierdută“ și că ei i-ar fi mărturisit Caragiale că a găsit intriga pentru piesa la care lucra (pierderea unei scrisori), însă Ion Cârnu nu indică sursa acestor afirmații.

Scurtă istorie a Teatrului Tineretului, Piatra Neamț

Clădirea în care Teatrul își desfășoară activitatea de peste 60 de ani a fost construită între anii 1929 – 1947, după planurile de construcție ale arhitectului Roger Bolomey din București, antreprenorul lucrării fiind Carol Zane. A început să funcționeze ca teatru abia din anul 1959, dat fiind faptul că, până la acel moment, a fost închiriată, prin licitație, fie unor persoane fizice, fie unora juridice, fiind cunoscută în epocă și cu funcționalitatea de cinematograf sau cu cea de “club muncitoresc”. La sfârșitul anilor ’50, clădirea este readusă, în sfârșit, la funcționalitatea pentru care fusese proiectată: aceea de teatru.

„Fenomenul de la Piatra Neamț”

Activitatea teatrală profesionistă debutează în Piatra Neamț în anul 1958 pe scena Sălii Roxy, construită în 1870 de Petrache Liciu – Caia chiar în mijlocul orașului, în spațiul dintre actuala clădire a Teatrului și Hotelul “Ceahlăul”. Secția Piatra – Neamț a funcționat public între octombrie 1958 și iunie 1961, făcând parte, din august 1958, din organigrama Teatrului băcăuan, fără să aibă personalitate juridică, fără director, regizor sau secretar literar.

În anul 1959, Ion Coman, ctitorul Teatrului Tineretului ca instituție, se transferă de la Teatrul Regiunii București la Piatra Neamț, ca șef al Secției create de el în acest oraș și insistă ca această secție să devină un teatru de sine stătător.

Prin Hotărârea nr. 357 din 8 iunie 1961 a Consiliului de Miniștri “Secția de teatru din Piatra Neamț devine independentă, cu denumirea de Teatrul de Stat din Piatra Neamț.”

În luna martie a anului 1967, Teatrul din Piatra Neamț a participat la Festivalul de Teatru pentru Tineret și copii de la Nürnberg și la Săptămâna Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret de la München. Una dintre scenele germane pe care urma să fie prezentat spectacolul regizat de Ion Cojar, AFARĂ-I VOPSIT GARDU’, ÎNĂUNTRU-I LEOPARDU’, se numea Teatrul Tineretului (Das Theater der Jugend).

Cu ocazia acestui turneu și inspirat de teatrul-gazdă german, directorul Ion Coman, personalitate consacrată în mitologia breslei teatrale românești, a solicitat forurilor locale schimbarea titulaturii instituției din Teatrul de Stat Piatra Neamț în Teatrul Tineretului. Pe toate tipăriturile pentru deplasarea în R.F.G, Teatrul din Piatra Neamț apare ca Das Theater der Jugend Piatra Neamtz – Rumänien, chiar dacă formalitățile de schimbare a titulaturii se vor încheia după data desfășurării turneului. Conform Deciziei nr. 570 din 27 mai 1967 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Bacău: “Se atribuie Teatrului de stat Piatra Neamț denumirea de Teatrul Tineretului.”

În cei peste 60 de ani de existență, Teatrul Tineretului și-a câștigat renumele de rampă de lansare pentru tineri actori, regizori, scenografi, compozitori ce au avut ulterior cariere profesionale de excepție. Poate că nu întâmplător mulți dintre regizorii care au lucrat la Teatrul Tineretului au ales ulterior și o carieră pedagogică încununată de realizări: Ion Cojar și Cătălina Buzoianu au fost unii dintre cei mai importanți profesori pentru generații întregi de absolvenți de actorie și de regie ai U.N.A.T.C. „I.L Caragiale”, David Esrig este fondatorul Academiei de teatru și film „Athanor“ din Germania, Andrei Șerban este profesor la Columbia University în S.U.A., iar Radu Penciulescu este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai reputați profesori de actorie din Suedia.

Cunoscut în lumea teatrală în perioada de dinainte de 1989 drept „fenomenul de la Piatra Neamț”, apreciat de glumeții serioși ai vremii ca fiind „cel mai bun teatru din București”, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a funcționat ca un laborator de creație pentru generații întregi de artiști care au colaborat cu instituția de-a lungul vremii.

Galerie foto:

Teatrul Tineretului este o instituție culturală profesionistă, specializată în producția de spectacole de teatru și activități artistice interdisciplinare, la realizarea cărora trupa permanentă de actori colaborează cu artiști invitați, regizori, scenografi, coregrafi, actori, artiști vizuali de marcă din toate generațiile. Sprijinirea creatorilor de teatru aflați la început de drum este o misiune marcată în ADN-ul acestei instituții de la momentul începerii funcționării acesteia, în anul 1958. Prin programele sale, TT propune comunității publicului din județul Neamț, și, de bună seamă, nu doar acesteia, o ofertă teatrală de calitate, diversă, inedită, nonconformistă, invitând spectatorii de toate vârstele la implicare și participare, de la actul de reflecție asupra produselor teatrale până la co-creație, ținând cont de noile tipare de consum ale începutului de secol 21.

Sursă informații:@Teatrul Tineretului

Galerie foto: POSTPREZENT, Festivalul de Teatru din Piatra Neamț, septembrie 2021

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.