Home » Alte evenimente
,

Expoziție în memoria pictorului Gheorghe Vadana

1 February 2022 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția Suflet și culoare, în memoria profesorului și artistului plastic Gheorghe Vadana, în Sala Cupola, în perioada 1-20 februarie 2022. Tablourile expuse provin din colecțiile particulare Tincuța și Emil Neagoie, Caraza Rodica, Nicu Gherasim, Mircea Zaharia, Anca și Dan Catană.

Vernisajul va avea loc joi, 3 februarie 2022, cu începere de la ora 12:00, iar prezentarea va fi făcută de Dorin Ploscaru. Vor mai evoca personalitatea pictorului profesorii Augustin Cristea, Mihăiță Albu și Dan Constantin Ionescu. Manifestarea este inclusă în cadrul Proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“.

Profesor de desen, inspector școlar, director de școală, Gheorghe Vadana s-a născut în ziua de 3 februarie 1931, la Poiana Largului, județul Neamț. A absolvit Facultatea de Arte Plastice la Iași (1967), la clasa profesorului Adrian Podoleanu. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În ianuarie 2018, Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț i-a conferit titlul de cetățean de onoare. Gheorghe Vadana a trecut la cele veșnice miercuri, 20 noiembrie 2019, la vârsta de 88 de ani.

Referințe

„Structură ponderată și stenică, pictorul, dublat de o autentică vocație didactică, în ipostaza de creator s-a păstrat mereu în proximitatea realului ca punct liminar în dezvoltările artistice originale și convingătoare. Pentru el, dialogurile multiple cu peisajul îndeosebi, revelat în special în campaniile de lucru în tabere de creație, sunt prilejul unor investigații privind structurile realului, percepute uneori din perspectiva unui liric, dar și al unui narator pentru care farmecul devine o componentă majoră a privirii și reflecției“ – Valentin Ciucă, critic de artă.

A fost un om de echipă, un mentor, un profesionist, un prieten. Să nu uităm că Gheorghe Vadana a fost cel care a avut inițiativa, pe vremea când era inspector școlar, să înființeze actualul Liceu de Arte „Victor Brauner“ care, în toamnă, va împlini 32 de ani de existență – prof. Ștefan Potop, președintele UAP Neamț.

„Puiu Vadana a trăit, a simțit și a crezut în primul rând în valorile consacrate în spațiul nostru artistic. Puiu Vadana a avut caracter, un lucru rar întâlnit printre artiștii de la noi sau din altă parte. El a preferat să se închidă în acest orizont intramontan și să-și conserve caracterul și să dea un exemplu ca profesor, ca artist – Emil Nicolae, critic de artă.

Avea un cult pentru prieteni. Spunea că prietenia este mai frumoasă decât frăția. Prietenii ți-i alegi, rudele ți le dă Dumnezeu“Maria Stupcanu.

Inspirația sa era o fântână nesecată, subiectele sale predilecte conturau o lume veche, proaspătă mereu. În fața tablourilor sale cădem pe gânduri, încercând să înțelegem necuprinsul timpului, resorturile regenerării naturii, fulguranta noastră trecere prin viață – prof. Dan Constantin Ionescu.

A fost un dascăl care și-a dăruit întreaga lui bunătate și pricepere elevilor. A plecat cu sufletul împăcat că și-a lăsat posterității ca dar tablourile. Să-l păstrăm în amintire și să-l prețuim ca pe un om de valoare al școlii și comunității noastre – prof. Mihai Vadana.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.