Home » Alte evenimente
, ,

Cea mai veche fosilă descoperită pe Valea Cozei și în alte situri istorice din Piatra-Neamț

7 February 2022 0 Comentarii

Cea mai veche fosilă de „biban de mare european” a fost descoperită de o echipă de cercetători români de la Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț și Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Dr. Ionuț Grădianu, Muzeul de Științele Naturale din Piatra-Neamț, UBB; Drd. Marian Bordeianu, UBB; Prof. Dr. Vlad Codrea, UBB). Specia Dicentrarchusoligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani (Oligocen), a fost publicată în ianuarie 2022 în prestigioasa revistă științifică “Historical Biology” (Taylor & Francis Group).

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.2022136

Bibanul de mare european sau Lavracul [Dicentrarchuslabrax (Linnaeus, 1758), D. punctatus Bloch, 1792], este unul dintre peștii marini cu o mare importanță economică. Acești pești migratori populează estuarele, lagunele și zonele de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane și regiunile estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului acești pești au fost intens studiați în vederea hibridizării și creșterii în scopuri comerciale,însă, până acum, se cunoșteau foarte puține date despre strămoșii lor. Descoperirea se referă la un schelet aproximativ complet care se deosebește morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.