Home » Alte evenimente
, ,

Omagiu Părintelui Cleopa, la 110 ani de la naștere, la Biblioteca Județeană

5 April 2022 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează simpozionul intitulat „Părintele Cleopa – Luminător de suflete pe calea mântuirii“, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“. Evenimentul va avea loc joi, 7 aprilie 2022, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola.

Invitații manifestării sunt ipodiaconul Mitrofan Tomescu de la Mănăstirea Sihăstria, preot Ștefan Oprea – prof. dr. la Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ Piatra-Neamț și Corul „Imperialii“ al Liceului Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ Piatra-Neamț (dirijor, prof. Marius Corugă).

Întâlnirea reprezintă un omagiu adus memoriei marelui duhovnic al poporului român, Părintele Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria, la 110 ani de la naștere (n. 10 aprilie 1912, Sulița, Botoșani). În ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie. Părintele Cleopa Ilie este unul dintre cei propuși pentru canonizare. Părintele Cleopa a trecut la cele veșnice la 2 decembrie 1998.

Referințe

„Părintele Cleopa rămâne lumina peste timp, prin moștenirea spirituală pe care ne-a lăsat-o în cuvinte și fapte duhovnicești cuprinse în predici și cărți, în cugetele și inimile celor care l-au cunoscut, însă mai ales prin lumina rugăciunilor sale pentru toți care l-au prețuit, dar și pentru întreaga Biserică“ – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Prin predicile viguroase întemeiate pe învățăturile Sfinților Părinți și ale Biserici, Părintelui Cleopa a dovedit curaj și neclintire în credință, iar ascultarea sa de stareț al Mănăstirilor Sihăstria și Slatina, dar și ca îndrumător duhovnicesc a altor mănăstiri românești, a contribuit la menținerea și ridicarea nivelului vieții monahale și de trăire în general a creștinilor“ – Părintele Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.