Home » Alte evenimente
, ,

Expoziție- cercetări arheologice la Mănăstirea Văratec

21 April 2022 0 Comentarii

În perioada 16 aprilie-30 iulie, la Muzeul de Istorie și Enografie Târgu Neamț este organizată expoziția temporară ,,Cercetările arheologice preventive de la Mănăstirea Văratec (2021)”. Principalul obiectiv al expoziției este acela de a valorifica principalele rezultate ale săpăturilor arheologice care s-au desfășurat la Biserica ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din cadrul Mănăstirii Văratec. Așezământul ecleziastic amintit a fost construit în anul 1844 pe locul vechiului cimitir al mănăstirii. Cu prilejul recentelor cercetări s-a confirmat faptul că în perimetrul respectiv a funcționat, pe tot parcursul sec. XIX, un spațiu funerar extins.

Investigațiile arheologice de la Mănăstirea Văratec au o anumită importanță și prin prisma faptului că a putut fi investigat, în bună măsură, un cimitir al unei obști monahale din sec. XIX, fiind recuperat și un inventar specific.

În expoziția temporară pot fi admirate monede descoperite în morminte, două cruciulițe de lemn, o sticlă și documentul care s-a aflat în interiorul ei, mai multe cărămizi cu inscripții, dar și pietre de mormânt ale monahilor.

Restaurarea pieselor de metal a fost realizată de colega noastră dr. Otilia Mircea, de la Muzeul de Istorie Roman iar piesele de lemn au fost restaurate în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, Suceava.

Curator expoziție – dr. Vasile Diaconu

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.