Home » Alte evenimente
,

Monumentele Basarabiei Furate

21 April 2022 0 Comentarii

În perioada 19 aprilie – 8 iunie 2022 Sala Mansardă a Muzeului de Artă Piatra-Neamț va găzdui expoziția temporară „Monumentele Basarabiei furate”, organizată de Asociația „Monumentum” în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Vernisajul expoziției a avut loc la Chișinău la începutul lunii august a anului trecut.
Expoziția cuprinde 31 de planșe care prezintă peste 35 de monumente ridicate în perioada interbelică în Basarabia, reconstruite sau restaurate în perioada 2009-2021. Panourile foto-documentare au fost grupate tematic, redând istoricul troițelor sfinților basarabeni, al monumentelor închinate Regelui Ferdinand Întregitorul, al monumentelor grănicerilor români căzuți pe Nistru, al cimitirelor eroilor români din cele două războaie mondiale şi al monumentelor închinate unor personalități marcante militare și civile. Imaginile surprind aspectul monumentelor în perioada interbelică dar și munca de restaurare și ceremoniile de inaugurare ale acestora din ultimul deceniu. Două dintre aceste planșe vorbesc despre două monumente care se află în proces de restaurare, Cișmeaua generalului Pavel Ion Georgescu şi Statuia Reginei Maria aflate în Chișinău. Planșa centrală redă o hartă fidelă a Basarabiei, peste care este suprapusă harta Republicii Moldova cu monumentele restaurate pe ea. În cadrul expoziției sunt prezente și 8 replici în miniatură ale monumentelor, lucrate în bronz de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.
Proiectul expozițional a fost conceput în contextul declarării anului 2021 de către Patriarhia Română „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor, dar şi a pastorației românilor din afara graniţelor”. Asociația „Monumentum” a fost înființată în anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri – de un grup de intelectuali din Chișinău, având ca scop principal restaurarea și refacerea monumentelor interbelice din stânga Prutului. Parteneri ai evenimentului sunt și TVR Moldova, Consulatul General al României la Bălți, Patriarhia Română, Mitropolia Ortodoxă Română a Basarabiei, Agenția de Știri Basilica, Fundația Heritage 21, AIRM și alții.
Proiectul expozițional constituie un recurs la memorie și un lăudabil demers de salvare a istoriei Basarabiei.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.