Home » Alte evenimente

O expoziție de excepție – „Ultimii dinozauri din Transilvania”

4 July 2022 0 Comentarii

Complexul Muzeal Național Neamț invită publicul la o expoziție de excepție – „Ultimii dinozauri din Transilvania”, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.

În premieră la Piatra-Neamț, publicul va putea admira patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime și 2,3 m înălțime), ankylozaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare – Ornithocheirus sp.

Expoziția va cuprinde și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Zalmoxes shqiperorum, Struthiosaurus, Telmatosaurus transsylvanicus, sau de sauropode și alte reptile, care au fost contemporane cu dinozaurii. Aceste reptile populau în urmă cu ca. 70 de milioane de ani un teritoriu (probabil) insular numit generic „Insula Hațeg”, ce corespunde astăzi Depresiunii Hațeg (în limbaj geologic, Bazinul Hațeg) sau Țării Hațegului, precum și altor părți din Transilvania.

În data de 5 iulie, ora 13, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, va fi organizat vernisajul expoziției care va fi susținut de Prof. univ. dr. Vlad A. Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Departamentul de Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dr. Alexandru A. Solomon, Muzeul Județean Mureș/ Departamentul de Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și dr. Ionuț Grădianu, Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț.

Expoziția prezintă și cercetările paleontologice derulate de UBB Cluj-Napoca prin laboratorul specificat, care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în Bazinul Transilvaniei, în județele Alba, Sălaj și Cluj.
Colaborarea dintre Complexul Muzeal Național Neamț și Universitatea „Babeș-Bolyai” are ca scop cercetarea și promovarea patrimoniului paleontologic de pe teritoriul țării noastre.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 iulie – 30 septembrie 2022 la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.

 

https://www.muzeu-neamt.ro/component/content/article/50-evenimente/1081-ultimii-dinozauri-din-transilvania-mapn-5-iulie-30-septembrie-2022.html

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.