Home » .: Promovare Turistică :., Expoziții, Muzee, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Obiective turistice, Promovare Turistică
, , ,

O casă veche de 200 ani, o comoară de valori strămoșești în Neamț

6 October 2022 0 Comentarii

Parcursul unui colecționar pasionat de valorile tradiționale reînvie un întreg univers nemțean în Tazlău, Neamț.

O casă construită din lemn, lut și piatră, cu o arhitectură care respectă tipicul caselor vechi de 200 de ani, se află într-un proces continuu de reabilitare și conservare din anul 2009, ajungând în prezent aproape de momentul să fie inclusă în rândul muzeelor etnografice din județul Neamț.

Drumul și efortul pentru un asemenea parcurs nu a fost unul deloc ușor, declară Victor Tofan, proprietarul micului univers etnografic care, de cele mai multe ori, s-a descurcat singur, fără prea mare ajutor și susținere.

Casa, reprezentativă prin însăși vechimea ei, cu structură veche, cuie de lemn, grinzi, cu două încăperi, celar, prispă, beci de piatră și grajd are expuse numeroase și diverse obiecte din lemn, fier, material textil, ceramic și piele. Printre comorile care înnobilează cele două cămăruțe, vizitatorii pot admira o sobă unicat, care nu există nici măcar la Muzeul Național al Satului, un covor cu tricolor, țesut în anul 1890, dar și un război de ţesut manual, în stare de funcţionare cu accesorii specifice (piepteni, scărmănători de lână, sucală, vârtelniţă şi altele). Alte obiecte care au fost colecționate de proprietarul pasionat de etnografie sunt o masă mică cu 3 picioare, din lemn de fag, cu o singură faţă, sipetul (lada de zestre), maşina de cusut „Singer” foarte veche, confecţii pentru bărbaţi şi femei, lucrate de mână (bundiţă, suman, cămaşa de noapte a bărbatului, ie cu diferite modele, fusta pentru femei, diverse ii cusute de mănă cu multă migală) şi alte articole pentru sărbători şi/sau mers la horă.

Toate obiectele de uz gospodăresc au fost ale proprietarului, achiziționate și adunate de prin satele în care oamenii nu s-au grăbit să arunce vasele de lut, fiarele de călcat cu jar și putinele din lemn, procedura fiind una cel puțin delicată din cauza reticenței oamenilor și a faptului că unii deținători de astfel de obiecte nu conștientizau menirea și valoarea lor etnografică și le distrugeau sau le puneau pe foc.

Îndelungatul proces de colecționare a obiectelor are în spate o întreagă istorie, pornită de la o idee și ajunsă până la un registru cu evidenţa donatorilor și un jurnal de impresii pentru oaspeți și specialiștii în etnografie sau în patrimoniu, un demers amplu și anevoios de câțiva ani care, în final, are scopul să recompună, pentru turiști și pentru pasionații de valori autentice strămoșești, imaginea comunității de acum 200 de ani.

Omul din spatele comorii etnografice din Tazlău, cel care reușește să recompună izvoarele patrimoniului cultural pentru imaginea și reperele identității locale și spre bucura turiștilor și a vizitatorilor, este Victor Tofan. Născut la Tazlău, cu o carieră îndelungată în comerţ exterior și cooperare internațională, acesta este acum pensionar și trăiește cu bucuria și entuziasmul de a dezvolta și mai mult acest proiect de suflet al său, casa-muzeu în care au trăit mai multe generații ale familiei sale și pe care restaurat-o excepțional, exclusiv din banii lui.

Începând cu anul 2018 și până în prezent, casa-muzeu a găzduit o serie de evenimente cultural-artistice care au adus în atenție valorile tradiționale, au fost filmate datini și obiceiuri din zonă, specifice sărbătorilor de iarnă, manifestări ale ansamblurilor de muzică populară, videoclipuri, dar și o emisiune despre modul în care se pregătește masa tradițională de Crăciun. Totodată, în cadrul muzeului, au fost organizate tabere de copii, cu tematică instructivă, iar anul trecut, ospete special al casei-muzeu din Tazlău a fost însuși Prințul Nicolae al României și câțiva membri ai unei echipe Discovery.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.