Home » .: Promovare Turistică :., Obiective turistice, Promovare Turistică
, ,

Bicaz și Vânători-Neamț, stațiuni turistice de interes local

16 January 2023 0 Comentarii

Orașul Bicaz și zona turistică a comunei Vânători-Neamț se numără printre noile stațiuni turistice de interes local, atestate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din luna decembrie a anului 2022.

 

 

Situat în vestul județului Neamț, la poalele Masivului Ceahlău, pe malurile Bistriței, acolo unde se află barajul ce formează lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac antropic amenajat pe râurile interioare din România, orașul Bicaz are în împrejurimi atracții naturale, peisaje deosebite, zone de interes turistic și agrement.

Din localitatea Izvorul Muntelui, turiștii au posibilitatea să urce pe Muntele Ceahlău, considerat al doilea munte sfânt al creştinătăţii, după Muntele Athos, pe trei trasee: Curmătura Lutul Roşu, Poiana Maicilor – Clăile lui Miron şi Jgheabul cu Hotaru. Pe platoul masivului, turiștii se pot odihni la Cabana Dochia și pot admira peisajele de pe Vf. Toaca.

Din Bicaz se pot face excursii spre Cheile Bicazului și stațiunea Lacul Roșu. Iubitorii de drumeţii au la dispoziție 18 trasee turistice montane care străbat Cheile Bicazului, o atracție a naturii cu peisaje unice. Sălbăticia Cheilor, masivitatea stâncilor de calcar printre care șerpuiește șoseaua, reprezintă o zonă spectaculoasă și de interes nu numai pentru turiștii din țară și de peste hotare, ci și pentru pasionații de alpinism.

Peisaje deosebit de pitorești pot fi surprinse și într-o plimbare din orașul Bicaz, pe malul Lacului Izvorul Muntelui, până în Poiana Teiului.

Stațiunea Durău este o altă poartă către masivul Ceahlău, de aici pornind alte două trasee spre Vf. Toaca. Stațiunea se află la numai o jumătate de oră distanță de orașul Bicaz, traversând cel mai atractiv și cel mai scurt traseu, DJ 155F, denumit și Axial, care face legătura între zonele Izvorul Muntelui și stațiunea Durău, aflată chiar la poalele Masivului Ceahlău.

Urmează ca autoritățile locale și întreprinzătorii din sectorul turistic să facă demersurile necesare pentru ca orașul Bicaz să obțină statutul de stațiune turistică de interes național.

Zona turistică a comunei Vânători-Neamț, inclusă recent printre stațiunile turistice de interes local, este de asemenea un reper important al județului Neamț pentru valorile culturale și spirituale pe care le include. Aici se află mai multe mănăstiri și locașuri de cult: Mănăstirea Neamț, Schitul Vovidenia, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Sihla, Peștera și Chilia Sf. Teodora de la Sihla, Mănăstirea Secu, Schitul Icoana Veche, Casa Memorială Mihail Sadoveanu și Muzeul Vasile Găman și multe alte schituri, biserici și valori locale.

Comuna Vânători-Neamț face parte din Destinația turistică Ținutul Zimbrului – Parcul Natural Vânători-Neamț, inclus, din anul 2017, în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel internațional.

Până la acest moment, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local. Orașul Bicaz și zona turistică a comunei Vânători-Neamț se numără printre cele 35 stațiuni de interes local recent atestate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în luna decembrie a anului 2022.

Ca stațiuni turistice de interes local, cele două zone turistice ale Neamțului vor avea parte de noi oportunități de dezvoltare, atragerea de investitori și finanțări, în scopul maximizării potențialului zonelor și, foarte important, o creștere a numărului de vizitatori. Mai mult decât atât, destinațiile cărora le-a fost acordat noul statut vor putea fi parte din reforma Organizațiilor de Management al Destinațiilor, având de acum posibilitatea, conform criteriilor minimale, să înființeze și să operaționalizeze o astfel de entitate la nivel local.

https://turism.gov.ro/web/2022/12/28/romania-are-35-noi-statiuni-turistice-de-interes-local/?fbclid=IwAR1ZxMRyDVPfML2tJe55aECPj2jAQQ33wYtlAE0ECxvMBEVEMeCjvMBW9R0

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.