Home » Alte evenimente
,

Fuego, invitat special la concertul „Drag de Dragobete”

3 February 2023 0 Comentarii

Sărbătoarea dragostei la români, Dragobetele, va fi celebrat anul acesta de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț prin organizarea Concertului extraordinar „Drag de Dragobete” susținut de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, avându-l drept invitat special pe îndrăgitul artist FUEGO.

Evenimentul se va desfășura vineri, 24 februarie 2023, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț, ora 17:00.

Intrarea se face pe baza biletului achiziționat, de la Secretariatele Centrului și Casei de Cultură, contra sumei de 50 lei (categoria I), respectiv 40 lei (categoria a II-a). Relații la telefon 0233.214.026.

***

Zeul dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti, denumit şi Cap de Primăvară, Dragobetele, fiul babei Dochia, este identificat în tradiţia strămoşească cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, sau cu Eros, omologul din mitologia greacă.

Numit pe alocuri şi Năvalnicul, Dragobete, feciorul frumos care ia minţile fetelor şi femeilor tinere, se crede că a fost transformat de Maica Domnului în floare, cea care portă numele de năvalnic.

Conform credințelor și obiceiurilor populare, de Dragobete, dacă e timp frumos, fetele şi feciorii ies în poieni, hăulind şi chiuind, pentru a culege primele flori de primăvară. Din zăpada netopită, fetele şi femeile tinere îşi fac rezerve de apă pentru spălare în timpul sărbătorilor de peste an.

Desfăşurarea tradiţiilor, a ceremonialelor şi a actelor rituale legate de sărbătoarea iubirii la români este atestată de generaţiile vârstnice, de la care s-a preluat, printre altele, şi zicala „Dragobete sărută fete!”.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.