Home » Alte evenimente
,

151 de ani de la nașterea cărturarului G.T. Kirileanu, la Biblioteca Județeană

14 March 2023 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț așază în orizontul amintirii personalitatea patronului său spiritual – Gheorghe Teodorescu-Kirileanu, luni, 13 martie 2023, în Sala Cupola, de la ora 13, în cadrul unor întâlniri cu elevi ai instituțiilor de învățământ din județ.

Totodată, vitrinele spațiului expozițional de la parterul corpului A vor oferi publicului o colecție de facsimile ale unor documente de bibliotecă remarcabile moștenite de la cel care dă numele instituției.

Ilustrul cărturar G.T. Kirileanu, născut în ziua de 13 martie 1872, în satul Holda din comuna Broșteni, este o pildă de generozitate intelectuală și a lăsat posterității, drept moștenire culturală, o bogată activitate de cercetător al folclorului și tradițiilor populare, o devotată și temeinică preocupare de editare riguroasă a scrierilor lui Ion Creangă, valoroase contribuții la cunoașterea publicisticii lui Mihai Eminescu și, nu în ultimul rând, o colecție importantă de cărți și publicații periodice, cărora le-a rânduit destinul de a rodi, spre cunoaștere, la Piatra-Neamț. Toate aceste valențe ce conturează un profil din galeria de repere ale culturii române, precum și întâlnirile cu timpul pe care le mijlocesc publicațiile din biblioteca lui G.T. Kirileanu, îl proiectează în coordonatele pledoariilor pentru memorie.

De asemenea, o importantă parte a Fondului documentar „G.T. Kirileanu“ poate fi accesată pe site-ul Internet al bibliotecii, www.bibgtkneamt.ro, în meniul „Biblioteca digitală“.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.