Home » Alte evenimente

Copilăria, sărbătorită la Biblioteca Județeană

30 May 2023 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț sărbătorește Ziua Internațională a Copilului printr-o serie de manifestări care se vor desfășura atât joi, 1 Iunie 2023, cât și cu o zi înainte.

Astfel, miercuri, 31 mai, de la ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției „Arădeanca și păpușile copilăriei“, cu exponate din colecțiile particulare Maria Tamaș și Iulian Gorea. Expoziția este organizată în vitrinele din spațiul expozițional de la parterul Corpului A și va putea fi vizionată până pe data de 13 iunie 2023. „Expoziția este dedicată sărbătoririi copilăriei și cuprinde în jur de 100 de păpuși, dintre care majoritatea sunt realizate la Fabrica de Jucării Arădeanca, preponderent înainte de 1989. Câteva exponate sunt de proveniență străină“, a precizat colecționara Maria Tamaș.

Invitații speciali ai acestui vernisaj sunt un grup de copii și adulți din regiunea Cernăuți, Ucraina și partenerii lor de proiect de la Școala „Daniela Cuciuc“ Piatra-Neamț și Asociația „Educația – o șansă pentru fiecare“ Piatra-Neamț. Este vorba despre interpretele de muzică populară de la categoria 5-6 ani Elizaveta Dubeț și Elmira Nandriș, precum și de Elena Nandriș, director al Departamentului de Cultură din comuna Mahala, regiunea Cernăuți, Dumitru Zaidel, directorul Căminului Cultural din satul Ostrița, comuna Mahala, Olga Zaidel, bibliotecară în localitatea Ostrița, Mariana Nandriș, director al Grădiniței Mahala și Diana Dubeț, părinte al unui copil interpret.

Vizita românilor din Ucraina are loc în cadrul unui parteneriat reprezentat, pe de o parte, de Primăria comunei Mahala, școlile și bibliotecile din această comună, și, pe de altă parte, de Școala „Daniela Cuciuc“ Piatra-Neamț și Asociația „Educația – o șansă pentru fiecare“ Piatra-Neamț.

Alături de musafirii din regiunea Cernăuți, care vor fi întâmpinați la bibliotecă de un grup de elevi pietreni din clasele I A și a VI-a A, vor fi prezenți prof. Mihai Soloan, directorul Școlii „Daniela Cuciuc“, prof. drd. Ioana Iordache, director adjunct și prof. Ioana Petruț, coordonator al proiectului.

Copiii vor prezenta un moment liric și prezentarea costumului popular din regiunea lor.

De 1 iunie, în Sala Cupola, în organizarea personalului de la Sălile de Lectură, de la Centrul de Informare Comunitară și Punctul de Lectură și Împrumut Speranța, se vor desfășura ateliere creative pentru copii și  adolescenți, în intervalul orar 11:00 – 13:00. Atelierele au scopul de a dezvolta personalitatea, prin realizarea de activități practice, de creație și învățare prin joc. Accentul va fi pus pe cultivarea creativității și dezvoltarea de abilităților practice, pe dezvoltarea deprinderilor de lucru în grup în domeniile comunicare, arta modelării hârtiei, a lutului și a materialelor reciclabile, desen și pictură. Aceste ateliere sunt organizate în cadrul proiectului „Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate“ implementat de Fundația Noi Orizonturi și Asociația Comunitățile Viitorului, cu sprijinul financiar al Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

De asemenea, Filiala de Carte Străină va organiza, de 1 Iunie ateliere creative în limbi străine, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Pentru că se apropie vacanța de vară, temele activităților propuse sunt apa și călătoria. Copiii vor primi fișe lingvistice ilustrate, cu vocabular tematic în patru limbi (română- engleză-franceză-italiană), vor asculta cântece și vor realiza obiecte-jucării (acvariul, racheta spațială și zborul cu balonul). Astfel, copiii își vor dezvolta creativitatea, empatia, îndemânarea, precum și abilitățile lingvistice elementare, în sensul recunoașterii unei limbi străine prin sunetul ei specific.

Nu în ultimul rând, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ este – alături de Școala Gimnazială Turluianu, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău – partenera Asociației Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu“, care organizează în Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“ manifestarea cultural-artistică și sportivă „Copiii, bucuria și speranța lumii“, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, joi, 1 Iunie 2023, începând cu ora 10:00.

Invitatul de onoare al spectacolului este baritonul Theodor Coresi (Ciurdea) de la Vienna Opera Company, Austria, originar din comuna Dochia, județul Neamț, care va susține un mini-recital muzical. De asemenea, Ansamblul Artistic „Plai străbun“ Turluianu, comuna Berești Tazlău, coordonați de învățătorul Gabriel Doru, va prezenta un program folcloric. Programul va cuprinde, cum este firesc, demonstrații ecvestre ale elevilor Școlii de Echitație Piatra-Neamț, pregătiți de instructorii Anca Onțanu și Codruț Onțanu, precum și un concurs demonstrativ de sărituri peste obstacole al sportivilor Asociației Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu“, antrenați de Lucian Aprofirei.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.