Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Evenimente și proiecte inițiate de Consiliul Județean Neamț, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Obiective turistice, Parcul Natural Vânători Neamț, Promovare Turistică
, , , , ,

Părinți și copii, în vacanță la Neamț! O recomandare semnată Twinkl.ro

29 June 2023 0 Comentarii

Recent, chiar înainte de cea de-a XXII-a ediție, 2023, a festivalului medieval Zilele Cetății Neamț, un articol apărut pe platforma Twinkl.ro a inclus Cetatea Neamț, Ținutul Zimbrului și Mănăstirile Agapia și Văratec chiar pe primele poziții într-un Top de 15 destinații din tară pentru familii, tineri și copii.  

De veghe pe văile Moldovei și a Siretului, cât și pe calea de acces spre Transilvania, Cetatea Neamț a trecut prin numeroase asedii care au avut loc de-a lungul vremurilor îndepărtate și reprezintă mărturia grandioasă a unei istorii zbuciumate a statului medieval moldovenesc.

 

Ajungând la Cetatea Neamţ, turiștii pătrund, simbolic, în file vechi ale istoriei și descoperă astfel valoarea și trecutul tumultuos al edificiului, vizitând cele 21 de spații. Cetatea Neamț atrage anual peste 150.000 de vizitatori.

 

În curând, în cinstea edificiului de mare însemnătate istorică, se va desfășura cea de-a XXII-a ediție a festivalului „Zilele Cetății Neamț”, eveniment organizat de Consiliul Județean Neamț și Primăria Târgu-Neamț, având parteneri Complexul Muzeal Național Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă”, meșteri populari, producători locali și alții. Vor fi spectacole și programe variate de muzică și dansuri medievale, demonstrații de luptă în echipament de epocă, parade cu domnițe și cavaleri, expoziții de artă populară, toate acestea având rolul să îi introducă pe vizitatori în atmosfera vremurilor trecute, iar pentru cei mici toate aceste manifestații sunt, de fiecare dată, prilejul unor fascinante lecții de istorie.

 

Programul evenimentului:

Autorul articolului recomandă pentru părinți și copii vizite și la mănăstirile din Neamț, monumente istorice de interes naţional, așezăminte impresionante deopotrivă prin stilul arhitectonic, numărul mare de obiecte de artă religioasă pe care le adăpostesc (icoane, manuscrise, țesături etc.), prin viaţa monahală cu un specific aparte, precum şi prin vechimea lor. Dintre acestea, Mănăstirea Neamț, cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din regiunea istorică Moldova, cu rădăcini care se întind până în veacul al XII-lea, este inclusă în patrimoniul cultural universal UNESCO.

Cel de-al doilea sit UNESCO propus de România, acum un an, pentru lista indicativă a monumentelor culturale, este „Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț“, care include și cele două frumoase mănăstiri Agapia și Văratec, menționate și pe platforma Twinkl.ro.

 

Motivația nominalizării pentru lista indicativă a monumentelor culturale vine din faptul că mănăstirile din zonă contribuie la consolidarea relației cu trecutul dar și cu viitorul, a relației cu patrimoniul cultural, dar și cu cel spiritual. Doar zona Vânători-Neamț cuprinde șase mănăstiri mari, zece schituri, în toate aceste lăcașuri monahale viețuind aproximativ 1.000 de măicuțe și călugări. Există viețuitori și în chilii isolate în pădure, dovadă a faptului că în zonă există activitate monahală neîntreruptă încă din sec. XIV. În zonă, sunt în total 40 de altare de slujire (mănăstiri și biserici de mir), aspect unic în România, iar satele monahale de la Văratec și Agapia reprezintă împreună cea mai mare așezare monastică ortodoxă din întreaga lume. Prezența timp de sute de ani a comunităților de maici și de călugări în aceste locuri a însemnat de fapt și o interacțiune foarte specială cu peisajul din jur și un model de conservare a lui. Tot ceea ce s-a întâmplat aici, tot ceea ce s-a produs înseamnă, de fapt, o economie dedicată nevoilor comunității, un model de economie sustenabilă și un model de rezistență.

În Neamț sunt cele mai multe mănăstiri din țară și 537 de monumente istorice: edificii foarte vechi, lăcașuri de cult, numeroase muzee şi case memoriale, ce dețin colecţii de mare valoare, unele datând din anul 1210.

Toate aceste așezăminte impresionante sunt situate pe suprafața Parcului Natural Vânători-Neamț, o adevărată comoară a locului, cu peste 30 de mii de hectare, dintre care 26 de mii sunt păduri. Trăiesc aici 41 de specii de mamifere, 103 specii de păsări și șapte specii de pești. Peste un sfert din speciile de plante din România se regăsesc aici.

Tocmai această armonioasă combinație dintre religie, istorie și cultură pe care acest loc o integrează perfect în cadrul natural a determinant constituirea unui posibil element de patrimoniu. Locului i se mai spune și Athosul României, spațiul ideal pentru existența acestor așezări monastice.

 

Și Ținutul Zimbrului se numără printre recomandările făcute de platforma Twinkl.ro în articolul cu destinații în vacanța de vară, unde copiii se pot bucura de o adevărată aventură: https://www.twinkl.ro/blog/15-locuri-de-vizitat-in-romania-cu-copii-in-vacanta-de-vara

În Parcul Natural-Vânători Neamț, zimbrul poate fi întâlnit în libertate, semilibertate și captivitate, oferind o experiență unică în Europa, iar safari cu zimbri va fi cu siguranță o aventură memorabilă pentru copii, care astfel vor avea ocazia să învețe despre viața sălbatică într-un mod interactiv și captivant.

Șapte zimbri sunt, în prezent, în grădina zoologică, Rezervația de zimbri și faună carpatină „Dragoș Vodă”, unicat în România, pentru că este singura din mediul rural, aflată la mare distanță de aglomerațiile urbane, șase sunt în semilibertate, iar în libertate viețuiesc aproximativ 60 de zimbri. Pe lângă zimbru, cel mai mare animal de uscat european, în rezervație mai pot fi observați cerbi lopătari, căprioare, porci mistreți și diverse păsări colorate.

Datorită implicării și demersurilor realizate,Ținutul Zimbrului a dus în ultimii ani turismul românesc pe podiumul internațional al celor mai importante destinații ecoturistice din lume, spre marea bucurie a nemțenilor. Este singura destinație din țară aflată, din anul 2017, într-un top exclusivist la nivel mondial. Și anul trecut, în 2022, pentru al VI-lea an consecutiv, Ținutul Zimbrului a cucerit primul loc în lume, în același Top 100 Destinații Sustenabile, la categoria votul publicului.

Mulțumim platformei Twinkl.ro, pentru recomandarea celor patru destinații turistice din județul nostru! Acestea au atuurile care să transforme vacanța părinților și a copiilor într-o experiență de vis.

Twinkl.ro este una dintre cele mai mari platforme educaționale din lume, prezentă în peste 150 de țări, cu peste cinci milioane de clienți. În România, platforma oferă peste 100.000 de resurse în limba română pentru profesori, părinți și elevi, alături de peste un milion de resurse în limba engleză. Twinkl susține educația și oferă materiale adaptate specificului și cerințelor sistemului educațional românesc. Jumătate de milion de români accesează lunar Twinkl.ro, fie ei părinți, cadre didactice sau chiar copii, pentru materiale educative, articole, jocuri, cărți sau Inteligență Artificială.

Prezența județului nostru în top în numeroase clasamente la nivel național, european și chiar mondial, din perspectivă turistică și istorico-culturală, ne bucură foarte mult și ea nu este deloc întâmplătoare, prin unicitatea, pitorescul și frumusețea acestor locuri.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.