Home » Alte evenimente

Expoziția itinerantă ” Cuarțul”

4 July 2023 0 Comentarii

Complexul Muzeal Național Neamț, prin Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț, vă așteaptă la vernisajul expoziției temporare ”Cuarțul” realizată de Secția Științele Naturii a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, miercuri 5 iulie 2023, ora 13.00.
Invităm publicul la o călătorie inedită în adâncurile Pământului , acolo unde s-au format ”florile de piatră” și mineralele de-a lungul timpului geologic, de unde au fost extrase de mineri și aduse la suprafață pentru a ne putea bucura astăzi de frumusețea lor.
În cadrul expozoției puteți admira eșantioane de cuarț în diverse parageneze, varietăți ale acestuia, dar și alte minerale. Florile de mină și mineralele fac parte din colecția de mineralogie a Muzeului Bistrița și provin din exploatările miniere din Baia Mare (minele Baia Sprie, Cavnic, Herja, Băiuț, Poiana Botizei) și Rodna.
Alături de fascinantul cuarț, vor putea fi admirate varietăți de SiO2 și eșantioane exotice dintre care amintim ametistul din Brazilia și Madagascar, cuarțul din Arkansas (SUA), geodă de cuarț și cuarț roz (Brazilia), citrin (Volodarsk, Ucraina), de asemenea și alte varietăți provenite din țara noastră: calcedonie de Trestia (MM), lemn silicifiat (Prăvăleni, HD), opal xiloid (Toplița, HR), jasp (Cheile Babei, MM). Tot în același cadru ne vor încânta privirea bijuterii, respectiv geme șlefuite din care se obțin podoabe.
Cadrul expozițional este întregit cu obiecte de minerit provenite de la Muzeul Mineritului Rodna, iar informația aferentă este pusă la dispoziția publicului vizitator pe cele 10 panouri care completează și desăvârșesc expoziția.
Expoziția ”Cuarțul” poate fi admirată la Muzeul de Științe Naturale, Complex Muzeal Național Neamț, în perioada 5 iulie-28 august 2023.
Curator expoziție: Muzeograf- Alina Lehaci , Complex Muzeal Bistrița-Năsăud.
Vă așteptăm cu drag!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.