Home » .: Promovare Turistică :., Promovare Turistică, Sate nemțene
, , ,

Războieni și Tazlău, două comune nemțene cu perspective de dezvoltare prin turismul sustenabil

13 July 2023 0 Comentarii

„Puterea unei comunități emană din felul în care oamenii care o formează reușesc să construiască legături și să-și transforme comunitatea împreună.” Aceasta este cea importantă direcție trasată în urma implementării a două proiecte care au vizat dezvoltarea și promovarea locale prin intermediul turismului sustenabil în două comune nemțene: Războieni și Tazlău.

De acum, acestea alcătuiesc și comunități online, fiind vizibile publicului larg, celor interesați și turiștilor iubitori să exploreze satele românești cu toate comorile și valorile lor identitare: platforma războieni.ro și platforma patrimonio.ro pentru comuna Tazlău.

Viziunea care a stat la baza activităților prevăzute de ambele proiecte a fost aceea de a transforma comunele Războieni și Tazlău în destinații turistice autentice și diversificate, recunoscute pentru patrimoniul lor cultural, peisajele pitorești și ospitalitatea locuitorilor acestora. Acțiunile realizate au avut ca scop dezvoltarea turismului sustenabil, respectând mediul înconjurător și aducând beneficii durabile pentru comunitatea locală.

La sfârșitul lunii iunie s-a încheiat în comuna Războieni seria de activități care au dus la dezvoltarea și descoperirea potențialului pe care această localitate îl deține, aflată la mai puțin de 12 minute de drumul european E85 și de locația bine cunoscută Hanul Ancuței și la 35 de minute distanță de municipiul Piatra Neamț.

În vederea dezvoltării turistice a comunei Războieni, proiectul propune derularea a două scenarii și prevede totodată și recomdarea de a combina elemente din ambele scenarii pentru a crea un mix diversificat și atrăgător pentru turiști:

  1. „Destinație culturală și istorică”: Restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice – Ansamblul Mănăstirii Războieni; Crearea unui muzeu local; Organizarea de evenimente culturale și tradiționale; Promovarea circuitelor turistice culturale;
  2. „Turism rural și ecologic”: Dezvoltarea de pensiuni agroturistice; Amenajarea traseelor de drumeție și ciclism; Promovarea produselor și serviciilor locale, printre care și @Bunătăți din Livezile Ursului; Protejarea și conservarea mediului înconjurător.

Patru rezultate au fost atinse în cadrul proiectului:

https://www.facebook.com/watch/?v=811374867278529

  • Elaborare „Strategia de dezvoltare şi promovare turistică a comunei Războieni, judeţul Neamţ”
  • Lansarea unei platforme online, inovative, pentru promovarea&dezvoltarea turismului la nivel local și pentru consultare publică, care are integrat și instrumentul de cercetare (de tip interviu/chestionar)
  • Desfășurarea a 4 activități de dezvoltare a responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă (plantarea de puieți, explorarea patrimoniului cultural imaterial și istoric, ecologizare și cunoașterea traseelor și obiectivelor cu potențial turistic în localitate) cu 60 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorgiu” din Războieni
  • Parteneriat încheiat între Asociația Centrul pentru Resurse Re-Start, în calitate de solicitant și parteneri sociali și instituții publice din comunitatea locală: Primăria Comunei Războieni, Școala Gimnazială „Constantin Virgil Gheorgiu” din Războieni, Biblioteca Comunală Războieni, Mănăstirea Războieni, Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Gârcina.

Proiectul susține inițiativele și bunele practici de la nivel local, locația în care s-a desfășurat activitatea finală din data de 27 iunie, fiind @Bunătăți din Livezile Ursului. Afacerea a pornit din start, încă din anul 2019, cu o dorință de a dezvolta gradul de ospitalitate local și oferta turistică județeană. Tânărul antreprenor Mihai Ursu şi-a propus înfiinţarea unei plantaţii mixte de produse bio în localitatea Valea Albă, comuna Războieni, judeţul Neamţ, şi chiar a reuşit, devenind un reper local.

Cu inițiative și acțiuni care presupun un mix de experiențe deosebite pentru vizitatorii județului, precum explorarea zonei la pas, liniștit, într-un itinerariu care să cuprindă cadrul natural, istoria locului și încărcarea spirituală, cât și experiențe culinare locale, proiectul „Promovarea dezvoltării locale prin intermediul turismului sustenabil”, cod SMIS 151169, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și implementat de către Asociația „Centrul de Resurse Re-Start”, care și-a propus ca prin activitatea sa să dezvolte satul românesc.

Pe de altă parte, în cadrul proiectului „Ecoturism și Dezvoltare Locală în Comuna Tazlău

au fost derulate șapte activități privind responsabilitatea civică și dezvoltarea durabilă, acțiuni de plantare și de ecologizare, identificarea unor trasee optime în vederea înființării unor poteci tematice în zona pădurii de tisă și a pădurii cu mesteceni, parcurgerea unui traseu turistic și de identitate, excursie în aer liber organizată în scopul identificării obiectivelor turistice locale, vizită de documentare și observare a unor obiective de patrimoniu cultural care ar putea fi incluse în cadrul unui traseu propus turiștilor. În plus, la ultima serie de activități, desfășurată în ziua de 27 iunie, participanții în cadrul proiectului au identificat cel mai potrivit traseu de drumeție în munții Tazlăului, numit sugestiv „Pe urmele Sfinților din Măgura Tazlăului”, principalul obiectiv de pe traseu fiind Stânca Sf. Cuvios Chiriac de la Tazlău, traseul dorindu-se a fi unul de tip pelerinaj-religios.

 70 de elevi, de la Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău, au participat la activitățile proiectului implementat, pe parcursul lunilor martie – iunie 2023, de către Asociația „Eco Travel” împreună cu Asociația „Centrul de Resurse Re-Start” în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă. Pe parcursul derulării acțiunilor, tinerii participanți din satul Tazlău, au bătut ulițele pentru a descoperi obiectivele de patrimoniu cultural, au colindat pe la artizanii locali, care încă mai practică meșteșuguri tradiționale și au străbătut cărările de munte pentru a identifica posibile trasee de drumeție pedestră. Toate aceste demersuri au demonstrat că satul s-a activat, iar mesajul a fost că la Tazlău se întâmplă ceva.

 

Rezultatele atinse în cadrul proiectului au fost:

  • Elaborare „Strategia de dezvoltare și promovare turistică a comunei Tazlău, județul Neamț”
  • Lansarea unei platforme pentru promovarea dezvoltării/turismului la nivel local și pentru consultare publică, care are integrat și instrumentul de cercetare (chestionar/interviu).
  • Desfășurarea a șapte activități de responsabilitate civică privind dezvoltarea durabilă cu 70 de elevi ai Școlii Gimnaziale „I.I. Mironescu” din Tazlău
  • 5 parteneriate încheiate între Asociația Eco Travel și ONG-uri/parteneri sociali din comunitatea locală: Primăria Comunei Tazlău, Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău, Mănăstirea Tazlău, Asociația Club Sportiv Amprente Moldave, Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Tazlău.

Astfel de proiecte ca „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău” șiPromovarea dezvoltării locale prin intermediul turismului sustenabil”, la nivelul comunei Războieni, subliniază poveștile culturale, istorice și spirituale precum amprentele identitare ale celor două spații rurale și reușesc să aducă laolaltă generațiile din sat care participă împreună la activități interactive și educative în scopul dezvoltării durabile a turismului în zonă.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.