Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Circuite turistice, Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Evenimente, Festivalul Muntelui Ceahlău, Obiective turistice, Parcul Național Ceahlău, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică
,

De astăzi, s-a dat startul celebrării Muntelui Ceahlău!

4 August 2023 0 Comentarii

 

Urmează trei zile de sărbătoare a muntelui în Neamț

Debarcader Lac Ceahlău, 4-6 august 2023

Din program:

-4 august – seară de film

-5 august – 3SE, Mira și Hara

-6 august – Artiști surpriză, Folclor național și international

 

 

6 august, Sărbătoarea Ortodoxă „Schimbarea la Față a Domnului” este și hramul muntelui Ceahlău, singurul munte sfânt din țară care are hram și care se celebrează și astăzi prin tradiția ancestrală a urcușului pe Taborul Românesc, cum i se mai spune masivului din județul Neamț. Pelerinajul pedestru pe masiv strânge an de an, mii de pelerini și turiști la cota 1.750 metri, la schitul aflat pe platoul muntelui, fiind și hramul așezământului.

De veacuri, ierarhi ai bisericii, împreună cu preoţii din sate, au urcat pe munte, urmaţi de mulţime de credincioşi, pentru o slujbă religioasă sus pe platou și pentru a pomeni în rugăciunile lor pe sihaştrii şi călugării muntelui.

Ceahlăul, muntele sacru păgân, din vremea dacilor, sălaşul zeului-om Zalmoxis, a devenit muntele sfânt al creştinismului răsăritean şi pe urmele asceţilor daci au urcat sihaştrii ortodocşi.

Numit și „Olimpul Moldovei” sau Muntele Sfânt al dacilor, „Kogaion” ori „Altarul lui Zamolxe”, Ceahlăul, această „piatră nestemată” a Moldovei, a devenit tot mai căutat de turiștii de peste tot din țară și de peste hotare pentru frumusețile sale, pentru aspectul său de fortăreață naturală datorită poziției sale relativ singuratice ce-i permite o vizibilitate distinctă, dominând munții din jur, aidoma unei vechi piramide.

Celebre au ajuns și fenomenele care au fost observate pe Ceahlău încă din cele mai vechi timpuri. În jurul zilei de 6 august, oamenii locului obișnuiau să urce pe munte şi să observe, la răsăritul soarelui, cele două minuni ale Ceahlăului, unice în lume: Umbra Piramidei și Calea Cerului. Acestea fac din Ceahlău un obiectiv cel puțin tot atât de interesant ca Stonehenge sau piramidele egiptene.

În „Descriptio Moldaviae”, Dimitrie Cantemir vorbeşte despre Calea sacră, iar unii cercetători apreciază că prin Vârful Toaca (1.904 m) trece una din axele energetice ale globului pământesc.

Duminică, 6 august, turiștii se vor putea bucura, ca în fiecare an de Ziua Porților Deschise în Parcul Național Ceahlău.

Vă invităm să vă bucurați de păduri adânci, jnepenişuri şi pajişti alpine, pante domoale şi abrupturi stâncoase, hornuri, jgheaburi şi brâne, pâraie, cascade, vârfuri şi stânci izolate, monumente ale naturii şi rezervaţii naturale, vestigii istorice şi monumente de arhitectură… pe toate aceste frumuseți copleșitoare și încă multe altele, le găsiți în Masivul Ceahlău!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.