Home » .: Promovare Turistică :., Personalităţi culturale nemţene, Promovare Turistică, Sate nemțene, Trasee montane
, ,

Descoperă frumusețea comunei Dămuc!

8 September 2023 0 Comentarii

Din România frumoasă cu peisaje pitorești și mereu surprinzătoare face parte și comuna Dămuc din Neamț, o zonă cu adevărat spectaculoasă situată chiar între munţi.

Un adevărat ținut muntos cu păduri nesfârșite, cu o istorie tumultoasă, Dămucul este așezat între cele două șiruri semețe de munți, asemenea unor ziduri mărețe de cetate – Munții Tarcăului și Munții Hășmașul Mare, nu departe de impresionantele Chei ale Bicazului.

„Ținutul de la Poalele Hășmașului” este una dintre cele mai frumoase zone turistice din țară, unică pentru peisajele sale spectaculoase. Valea Bicăjelului și Satul Trei Fântâni pot fi în viitor o importantă zonă turistică, datorită apropierii de Cheile Bicazului mult căutate de turiști și a celorlalte puncte de interes din zonă: Cheile Bicăjelului, Rezervația Cheile Șugăului, Peștera Multicelu, traseul Via Ferrata Astragalus.

În urma evaluării făcute de către Institutul de Geografie al Academiei Române, Comuna Dămuc, având un cadru natural variat, cu munți, păduri, lacuri, izvoare minerale, peisaj, interes cinegetic, a primit 9 puncte din 10 posibile.

Speologii apreciază că în zona Cheilor Bicazului sunt în jur de 200 de peșteri și grote, multe dintre acestea rămânând încă necunoscute turiștilor. Iată câteva care pot fi vizitate cu destulă ușurință, efortul de a ajunge la acestea fiind răsplătit de mirajul peisagistic al zonei. Peștera Munticelu a fost descoperită în anul 1973 de câțiva copii veniți după ghiocei. Peștera Munticelu este apreciată de specialiști ca fiind cea mai importantă din Moldova din punct de vedere științific. Are o lungime de 120 m și i se mai spune și Peștera Ghiocelului. Peștera Cascadă este situată în aval de Gâtul Iadului cu o lungime de 69 m. Lângă pod se află cel mai mare izvor carstic al cheilor, Izvorul Maria. Peștera Urșilor este situată pe versantul nord vestic al Muntelui Hășmașul Mare, pe locul denumit Versantul Pârjolit, având o lungime totală de 17 m și deschidere de 3 m. Iarna peștera este locuită de urși. Peștera cu Gheață din Piatra Singuratică este o galerie care coboară 15 m până la un bazin cu apă în care sunt sloiuri de gheață. Lungimea peșterii este de 16 m. Pentru iubitorii de munte au fost amenajate numeroase trasee turistice la care se adaugă și alte obiective din comunele Dămuc, Bicaz Ardelean, Bicaz Chei. O altă atracție turistică este Moara de Apă din Dămuc. De altfel, în comuna Dămuc există mai multe pensiuni turistice și pastrăvării în diferite stadii de dezvoltare.

Văile Bicazului și Dămucului știu să-și păstreze neștirbită moștenirea străveche și să o transmită urmașilor. Unul dintre marii păstrătorii ai sipetului de comori populare este Alexandru Găină din Dămuc, meșter care a ridicat troițe la răscrucea locurilor dragi, dar și sculptor de buciume, autor de poezie populară, pictor în stil naiv, cu lucrări premiate la concursuri naţionale, care a devenit membru al Academiei Artelor Tradiţionale.

Un alt reprezentant de seamă pentru comuna Dămuc este sculptorul Daniel Bucur, artist prezent la numeroase expoziții internaționale, lucrările sale regăsindu-se în colecții din întreaga lume și căruia presa din Austria – acolo unde este stabilit – îi consemnează orice participare la expoziții și pe care românii îl apreciază pentru formele avangardiste nuanțate brâncușian. Ineditul lucrărilor sale este dat de sufletul indus lemnului prin talentul său, preluat poate și de la strămoșii din locurile sale natale care își înălțau troițele în vârfurile înnourate ale Dămucului.

Legat de istoria acestor locuri, la începutul secolului al XVIII-lea, Dimitrie Cantemir plasează în „Descriptio Moldaviae” teritoriul actual al comunei Dămuc în Moldova, ca aparţinând Mănăstirii Bisericani încă de la 1412. Mai târziu, din 1848 și până la Primul Război Mondial, pe aceste locuri se extinde Imperiul Austro-Ungar, teritoriu care se unește cu România în 1918.

De altfel, pe actualul teritoriu al comunei Dămuc și în apropiere, există numeroase morminte, grupate sau izolate, ale militarilor căzuți la datorie în timpul celor două conflagrații mondiale, în zonă fiind identificate inclusiv tranșee și cazemate ce marchează liniile fronturilor.

Imagini Comuna Dămuc:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.