Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Personalităţi culturale nemţene, Promovare Turistică, Sate nemțene
, , , ,

Altița ulițelor din Borlești

15 September 2023 0 Comentarii

 

Ulițele din comuna Borlești, județul Neamț, freamătă pentru descoperirea și explorarea de altițe și cămăși!

 

 

Altița ulițelor din Borlești”, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Tineri voluntari au umblat din poartă în poartă pentru că Borleștiul are altițe pitite pe ulițele sale și pentru că a venit vremea ca toate aceste comori să fie adunate și înscrise în eternitate în albumul intitulat Cufarul Borlestiului, prin proiectul „Altița ulițelor din Borlești”.

Conform Inventarului național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial „arta cămășii românești cu altiță se bazează pe execuția manuală a tuturor operațiilor și pe îmbinarea ingenioasă a principalelor mijloace de expresie: materiale, tehnici de cusătură/broderie, tipuri de compoziții decorative, categorii de motive și manieră de stilizare a acestora”. Tot în aceeași sursă de informare, apare menționat „pentru români cămașa cu altiță, asociată cu celelalte piese ale costumului popular, a fost și este o adevărată carte de identitate prin intermediul căreia își pot exprima apartenența teritorială și etnică.” (Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România)

Și tot în acest document, Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, comuna Borlești este menționată între cele 19 localități (dintr-un total de 83) din județul Neamț în care se cos și se poartă cămăși cu altiță în secolul al XXI-lea, prin urmare, „Altița ulițelor din Borlești”, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este la el acasă, așa cum le place organizatorilor să spună.

Proiectul presupune o serie de întâlniri cu oamenii comunității și ateliere gratuite susținute de specialiști în domeniul etnografic cu scopul de a explora un întreg univers al patrimoniului cultural imaterial prin descifrarea semnelor cusute pe altițe și cămăși.

Nume importante în domeniu au venit, până acum, la Nechit, în Neamț, pentru a susține atelierele în cadrul proiectului: Horațiu Silviu Ilea, curator la Muzeul Național al Țăranului Român, Mirela Crețu, Director al Direcției de Management al Colecțiilor, Muzeul ASTRA Sibiu, Florentina Buzenschi, Muzeograf, Muzeul de Etnografie, Piatra Neamț.

„Ați deschis Cufarul Borlestiului și i-ați aflat comorile, cu promisiunea că le veți îngriji pe mai departe”, și la îndemnul muzeografului Mirela Cretu: „să salvăm memoria comunității, în și prin cufărul călător prin generații!”

„Moștenirile trecutului sunt premisele unui viitor sănătos.” – muzeograf Horatiu Silviu Ilea, în cadrul atelierului creativ.

Seria de ateliere a început în august și se finalizează în octombrie, fiind dedicate în special comunității locale, copiilor, tinerilor și adulților din Borlești.

Următorul atelier este dedicat producției!

15-17 septembrie
Un om care pune lucrurile în mișcare pentru o comunitate de peste 22 mii de membri, Stela Moldovanu, care este și fondatoarea comunității Măiestria ne transmite: „Doar o ie cusută de mâna ta te transformă în creator, te învață să meditezi, te vindecă și te schimbă pentru totdeauna.”

Mai multe despre ce urmează pe pagina de facebook a organizației Satul Sustenabil:

https://www.facebook.com/photo?fbid=613388030979356&set=a.403212271996934

O altă surpriză a proiectului este Paul Aioanei, din spatele Studio Foto Ambrotipescu, un ghid aparte în toată această călătorie, punte dintre trecut și prezent. Emoția surprinsă în imagini va putea fi descoperită la evenimentul final din 12 noiembrie.

Fondatoarea grupării și comunității de revitalizare „Șezătoarea Borlești”, Dana Maria, ne spune: „acum aproape 10 ani, într-un noiembrie ploios, am crezut în comunitatea Borlești!”

Acum, prin această inițiativă, punem bazele unui proiect comunitar, iar dvs sunteți parte din echipă!Am prins gustul, am setat cursul și clădim rezultatele! În Comunitate! V-am întrebat ce vă inspiră Șezătoarea Borlești sau ce ați dori să vă inspire. Ați răspuns și ne-ați dat motiv și energie să ne îmbrăcăm casa în emoție”, precizează inițiatorii proiectului.

Foto credit: motionARThoughts

„Altița ulițelor din Borlești”, Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.