Home » Alte evenimente

Simpozion Iuliu Maniu și lansare de carte, la Biblioteca Județeană

27 September 2023 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Fundația Maniu-Mihalache, ANICADO Neamț, Asociația Casa Gratis Pro Deo și Asociația Star, organizează simpozionul „Iuliu Maniu – 150 de ani de la naștere, 70 de ani de la trecerea în eternitate. Moment al Recunoștinței și al Memoriei“, vineri, 29 septembrie, cu începere de la ora 12:30, în Sala Cupola. Pentru celebrarea vieții, personalității și martiriului marelui om politic Iuliu Maniu împotriva instalării comunismului în România, anul 2023 s-a instituit Anul Jubiliar „Iuliu Maniu“. Invitații speciali ai manifestării sunt prof.univ.dr. Mihai Dorin, istoric la Universitatea „Al.I. Cuza“ Iași și prof.dr. Ion Predescu, scriitor. Cu acest prilej, va fi organizată și o expoziție de documente istorice provenind din colecțiile Bibliotecii Județene.
Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Șimleu Silvaniei, Sălaj – 5 februarie 1953, Sighetu Marmației, Maramureș) a fost o personalitate marcantă a politicii românești încă dinainte de Marea Unire și până la venirea la putere a regimului comunist. Ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, în 1906, a susținut cu curaj și fermitate cauza românilor transilvăneni și a avut un rol hotărâtor în procesul de pregătire a Unirii, fiind organizator și participant la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.
A ocupat de mai multe ori funcția de prim-ministru al României (noiembrie 1928 – iunie 1930; iunie 1930 – octombrie 1930; octombrie 1932 – ianuarie 1933), a fost deputat în mai multe legislaturi și președinte al Partidului Național-Țărănesc. Iuliu Maniu a fost membru de onoare al Academiei Române din 1919.
În urma procesului înscenat în 1947 de către comuniști, a fost judecat pentru „înaltă trădare“ și condamnat la închisoare pe viață. Și-a sfârșit zilele ca deținut politic în închisoarea din Sighet. A fost reabilitat în 1998 și recunoscut ca o figură de mare prestigiu politic și de înaltă ținută morală, una dintre marile personalități românești ale secolului XX.
Întâlnirea de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț va fi urmată, începând cu ora 14:00, de lansarea cărții „Medicina preventivă și sănătatea vârstnicului“ de conf.univ.dr. Corneliu D. Zeana, medic primar cardiolog. Volumul a apărut la Editura Medicală Amaltea din București. Alături de autor și de ceilalți invitați, va mai lua cuvântul medicul Virgil Răzeșu, doctor în științe medicale.
Corneliu D. Zeana s-a născut la Râmnicu Vâlcea, la 12 aprilie 1939. Tatăl, Dumitru, chirurg de excepție, a fost ucis de comuniști în închisoarea de la Aiud; mama, Cornelia, a fost licențiată în filologie și drept. Absolvent al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca cu Diplomă de Merit. Corneliu D. Zeana a predat cardiologie la UMF „Carol Davila“ București. Este membru al Uniunii Scriitorilor Români și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, președinte al Asociației Medicilor Scriitori și Publiciști Români. Fondator (1990) și președinte al Asociației Europene a Cadrelor Didactice, secțiunea România, și al Mișcării Europene. Fondator al publicației Cugetarea Europeană. Membru de Onoare al Crucii Roșii Române pentru educație medicală a populației. Autor a 10 tratate de medicină și 10 cărți de literatură: roman, poezie, epigramă. Cărți prezentate la Târgurile Internaționale de carte de la Beijing și Cairo. Nu a fost membru al Partidului Comunist. Opțiune politică: PNȚ Maniu Mihalache, reprezentant al creștin-democrației în România.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.