Home » Evenimente și proiecte inițiate de Consiliul Județean Neamț, Obiective turistice, Pelerinaje la mănăstiri, Promovare Turistică, Rute culturale

Neamțul, traversat de rute turistice, leagă între ele frumuseți și obiective

13 October 2023 0 Comentarii

Neamțul, acest tărâm ce dăinuie de veacuri în inima Moldovei, impresionează de fiecare dată cu măreţia Ceahlăului, neastâmpărul apelor Bistriţei, cu vechile ziduri muşatine, măiestria zugrăvelilor de la Agapia şi Durău, cu atmosfera evocatoare de la Humuleşti. O lume cu aură de legendă zugrăvită în nemuritoare pagini literare, căci autori fundamentali au făcut din Neamț cel mai întâlnit tărâm românesc în pagini de beletristică, o istorie vie a literaturii române.

Destinație impresionantă cu fiecare nouă călătorie care îți va purta pașii aici, Neamțul este un spațiu cu totul aparte despre care Miron Costin spunea: „…dacă zeiţele din fabulele greceşti ar fi aflat de aceste ţinuturi, ar fi venit desigur aici, din Olimpul lor”.

Ceahlăul, Olimpul Moldovei, este un mare și impresionant muzeu în aer liber care poate fi explorat, de către turiști, în toată măreția sa pe toate cele 8 trasee turistice omologate. Detalii complete cu privire la acestea, grad de dificultate și timp de parcurgere a fiecărui traseu în parte găsiți dacă accesați site-ul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău:

Trasee turistice

 

18 trasee turistice montane străbat Cheile Bicazului, recunoscute ca fiind cele mai spectaculoase din țară prin impresionantul peisaj care ți se ivește înaintea privirii și îți taie răsuflarea: pereți înalți de stâncă se ridică spre cer, ca într-o încercare de atingere a nemărginirii și lasă drumul să șerpuiască printre ei și să curgă ușor, acompaniat de susurul apei învolburate care a săpat din timpuri străvechi în pereții stâncoși formând peisaje sălbatice, o adevărată atracţie turistică, unică în România.

 

Mai multe informații găsiți pe site-ul nostru de promovare turistică:

Cheile Bicazului – Ghid Turistic

Începând de anul trecut, renumitele rute europene de pelerinaj din timpuri străvechi, Camino de Santiago și Via Mariae, traversează și județul Neamț.

Vă invităm să le parcurgeți și să accesați site-ul nostru pentru mai multe informații:

Pelerinaje

 

Pe lângă aceste rute de pelerinaj, turiștii pot admira în Neamț adevărate „comori sătești” dacă pornesc pe Ruta „Biserici vechi de lemn din județul Neamț” și pot descoperi arta populară, meșteșugurile tradiționale și arhitectura populară dacă parcurg Ruta „Lada de zestre a judeţul Neamţ. Arta lemnului”. Totodată, patrimoniul medieval din județul nostru a făcut posibilă crearea Rutei Mărturii Ștefaniene în Județul Neamț”, iar personalitățile culturale marcante care au trăit în județul nostru au dus la crearea unui univers impresionant al muzeelor memoriale pus în evidență de ruta „Case memoriale din județul Neamț – Repere ale literaturii nemțene”. Despre arta populară, simbolurile străvechi și lunga tradiție de meșteșuguri și meșteșugari care, în mod miraculos, a supraviețuit, în județul Neamț, neschimbată până în zilele noastre, ne vorbește Ruta „Redescoperind tradiții locale. Colecții etnografice nemțene”

Parte din bogatul patrimoniul ecumenic al Neamțului este pus în evidență de Ruta „Așezăminte creștine în județul Neamț, iar pentru cei care nu au încetat să creadă în minuni și în iubirea infinită a lui Dumnezeu există Ruta icoanelor făcătoare de minuni.

Cu un patrimoniu bogat, cu numeroase arii naturale protejate, un număr de peste 530 de monumente istorice și stațiuni turistice atestate, județul Neamț este unul dintre cele mai atractive județe din tară, fiind declarat, în anul 2018, Destinație Turistică de Excelență la nivel european și oferind turiștilor o multitudine de motive pentru a fi vizitat și descoperit.

Prin toate frumusețile pe care le are, munți, dealuri, câmpii, ape, lunci, chei amețitoare, renumitul ținut al zimbrului, peșteri și păduri, dar și o mare în miniatură în care se oglindește Ceahlăul „Olimpul Moldovei”, județul Neamț pare desprins dintr-o istorisire a lui Mihail Sadoveanu: „după ce Dumnezeu a despărțit apele de uscat și după ce a încrețit pământul, a început să împartă frumuseți și pe meleaguri românești. A dat unora marea, mătăsoasă și albastră, altora munți înalți cu cușme albe de zăpadă, altora aur cât vezi cu ochii, în bob legănat de grâu și tuturor un cer înalt și pașnic. I-a mai rămas însă un loc gol, pe care fie că îl uitase, fie că nu îi ieșise la socoteala dintâi, cea dinainte de încrețirea pământului. A luat atunci de la fiecare, nu mult, doar atât cât să umple un ținut pe care să-l străbați cu piciorul, într-o zi și într-o noapte cu lună plină.”

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.