Home » Alte evenimente

Drumul Marii Uniri, refăcut de patriotul Ion Mărgineanu la 5 ani de la Centenar

27 November 2023 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Traseul Centenarului Marii Uniri. 1918-2018. Jurnal de drum la pas“ de Ion Mărgineanu și vizionarea filmului „Drumul tatei“ de Violeta Gorgos, marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 17:00, în spațiul expozițional de la parterul corpului A.

Filmul regizat de fiica patriotului Ion Mărgineanu din Bălți, Republica Moldova mai are următoarele coordonate: imagine – Victor Gălușcă; montaj – Letiția Ștefănescu; o producție OWH Studio.

Întâlnirea de marți – la care vor participa Ion Mărgineanu, Violeta Gorgos, Virgiliu Mărgineanu – face parte din reluarea, de data aceasta cu autoturismul, a traseului Bălți – Alba Iulia, pe care Ion Mărgineanu l-a parcurs pe jos în anul Centenarului, 2018. Obiectivul acestei noi expediții îl constituie vizitarea locurilor în care a poposit inițial, pentru a aduce gazdelor cartea și filmul realizate pe baza experiențelor de atunci.

Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență și militant pentru revenirea la adevărul istoric în stânga Prutului, a străbătut pe jos 600 de km, de la Bălți la Alba Iulia, pentru a spune tuturor că basarabenii își doresc Unirea, în anul Centenar, 2018, pe când era în vârstă de 78 de ani.

Atunci, popasul de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a avut loc marți, 13 noiembrie, în cadrul unei ediții speciale a Proiectului „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“.

Ion Mărgineanu și-a început parcursul joi, 1 noiembrie 2018, la ora 12.00, din fața Poștei din Bălți. După ce a trecut Prutul, a traversat Iașul, Podul Iloaiei, Târgu Frumos și localitatea Războieni. Înainte de a ajunge la Piatra-Neamț a mai trecut pe la Mircești și prin localitatea Ștefan cel Mare.

Ion Mărgineanu a fost profesor și a predat limba franceză și limba germană la instituții de învățământ prestigioase din Republica Moldova. A tradus în limba germană cărți ale scriitorilor Grigore Vieru și Nicolae Dabija, dar și lucrări care abordează probleme cu caracter economic.

Inițiat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Radio România Chișinău (prin jurnalista Ina Guțu), proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.