Home » .: Promovare Turistică :., Evenimente, Expoziții, Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică, Sate nemțene
, , ,

„Altița ulițelor din Borlești”, o punte între generații pentru tradițiile locale

29 November 2023 0 Comentarii

„Altița ulițelor din Borlești”, un proiect ambițios din Neamț, pune în evidență valoarea estetică, identitară și culturală a patrimoniului cultural imaterial reprezentat prin cămașa cu altiță și vorbește totodată despre puterea unei comunități care, unită de pasiuni comune, reușește să promoveze tradițiile prin valorificarea competențelor, a creativității și totodată prin educarea localnicilor privind bogăția culturală, cu accent pe implicarea și integrarea tinerilor în activități.

Mai exact, zece ani de activitate a comunității „Șezătoare Borlești” și frumoasa colaborare cu asociația Satul Sustenabil (Sustainable Village, North East Region, Moldova) au dus la realizarea proiectului cultural „Altița ulițelor din Borlești”, derulat în perioada iulie-noiembrie 2023 și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Reușita proiectului marchează în județul Neamț o primă comună, Borleștiul, care și-a asumat inventarierea de către comunitate a patrimoniului cultural imaterial reprezentat prin cămașa cu altiță.

Prin activitățile sale, proiectul a prevăzut trei ateliere comunitare culturale, cu peste 70 de participanți din comună și localitățile din proximitate, dornici să deprindă cunoștințe în identificarea și documentarea cămășilor cu altiță, realizarea albumului de cămăși și izvoade din altiță „Cufărul Borleștiului”, expoziția de fotografie pe sticlă „Ambrotipie în Șezătoare” și filmul inițiat de către motionARThoughts care urmărește documentarea întregului parcurs al proiectului.

Trei aspecte au asigurat succesul proiectului cultural: comunitate, inovație și continuitate în transmiterea patrimoniului cultural imaterial, aspecte care au făcut posibile toate cele patru rezultate menționate anterior. În plus, albumul, care inventariază cămășile cu altiță și izvoadele, cusute de generațiile de ieri și de astăzi, conține o selecție de 31 de izvoade și 46 de cămăși cu altiță, documentate în format digital prin fotografii de ansamblu și detaliu, cât și reprezentare vectorială, fiind și primul de acest fel la nivel de comunități rurale din România. Cămășile cu altiță au, fiecare, fișe de descriere realizate de către comunitatea din Borlești și proximitate, antrenată de către specialiști în domeniul etnografiei. Totodată, sunt documentate fotografic și cămășile cusute de către membre ale Șezătorii Borlești, în ultimii 10 ani de activitate, însoțite fiecare de către motivația intrinsecă a celei care a cusut, tehnicile de coasere și croi abordate și gradul de apartenență identitară și de grup resimțite prin participarea la activitate.

Expoziția de fotografie pe sticlă „Ambrotipie în Șezătoare” este una de aniversare a celor 10 ani de Șezătoare Borlești și a adus împreună prezentarea a 26 de cămăși cusute de membrele grupării comunitare culturale menționate.

Filmul proiectului care descrie pașii parcurși va putea fi urmărit pe fragmente pe site-ul Asociației Satul Sustenabil, Autoritate de Management Cultural pe plan local, satsustenabil.ro, unde pot fi consultate în amănunt direcțiile, rezultatele și produsele proiectului cultural „Altița ulițelor din Borlești”.

Contextul favorabil de implementare a proiectului a avut la bază doi factori: includerea cămășii cu altiță, începând cu anul 2022, în patrimoniul UNESCO și continuarea activității întreprinse, începând cu anul 2013, de către comunitatea „Șezătoare Borlești” prin materializarea experiențelor acumulate.

Conform Ministerului Culturii din România rolul cămășii cu altiță reprezentă, „în trecut, transmiterea informațiilor despre: priceperea și talentul femeii care lucrează, starea materială și poziția socială a purtătoarei, statutul civil și vârsta, statutul ceremonial (cămașă de mireasă, cămașă de soacră, cămașă de doliu, cămașă de deochi ș.a.). Astăzi, are mai ales valoare estetică, identitară și culturală.”

Imagini din cadrul proiectului:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.