Home » .: Promovare Turistică :., Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Mănăstiri, Obiective turistice, Promovare Turistică
,

Ansamblul Mănăstirii Tazlău, ctitorie ștefaniană, restaurată cu fonduri europene

8 January 2024 0 Comentarii

După șase ani de lucrări, proiectul, care a „înviat” ctitoria lui Ștefan cel Mare din comuna Tazlău, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, a însemnat restaurarea, consolidarea şi protejarea tuturor celor cinci clădiri monument istoric (Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Casa Domnească, Turnul Clopotniță, Turnul de Pază și Zidul Împrejmuitor) în suprafață totală de 1510 mp, dar și amenajarea de spații verzi, alei pietonale, trotuare, iluminat arhitectural.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ de la Tazlău, una dintre cele mai monumentale ctitorii ale Sfântului Ștefan cel Mare, este și principalul obiectiv restaurat în cadrul acestui proiect. Fiind una dintre cele mai impunătoare ctitorii ale voievodului, aceasta este și una dintre cele mai înalte biserici ctitorite de către domnitorul moldovean.

În cadrul proiectului, a fost consolidată structura de rezistență a bisericii, au fost restaurate fațadele exterioare, acoperișul și parțial pictura interioară din biserică, fiind totodată puse în valoare decorațiunile originale din perioada ștefaniană. Totodată, a fost realizat și un sistem de drenuri în jurul construcției bisericii pentru îndepărtarea infiltrațiilor de apă la nivelul fundațiilor.

Aflată într-o stare avansată de degradare, anterior demarării proiectului, Casa Domnească a fost distrusă de un puternic incendiu, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, nemaifiind ulterior restaurată. Principalele lucrări de consolidare au vizat refacerea zonelor prăbușite cu materiale similare și injectarea în masă a zidăriei de piatră și organizarea de spații expoziționale. Acestea prezintă descoperirile arheologice din perioada restaurării care din punct de vedere istoric, documentar, științific sunt realmente surprinzătoare, excepționale și schimbă istoria monumentului față de ce se știa până la momentul respectiv, după cum a declarat Constantin Preoteasa, cercetător științific în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, pentru o publicație locală, în urmă cu doi ani.

Casa Domnească și Clopotnița au fost consolidate doar cu oameni din Tazlău, 68 la număr, iar la tot proiectul de restaurare a ansamblului s-a lucrat cu var hidraulic, praf de piatră și mortare clasice fără ciment, iar pentru fiecare tencuială s-au făcut zeci de mostre, până a fost găsită formula ideală.

Proiectul de restaurare și valorificare turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Tazlău s-a derulat în perioada 07.11.2017 – 31.12.2023, prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Regio- Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Biserica Mănăstirii Tazlău, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ctitorită de Sf. Domnitor Ștefan cel Mare în 1497, pe locul unei biserici de lemn din timpul domnitorului Alexandru cel Bun, bunicul său.

Zona Tazlăului a fost renumită pentru sihăstriile ei încă din secolul al XIV-lea. Urme de chilii se întâlnesc până azi în partea locului, scrie Arhim. Ioanichie Bălan în Patericul Românesc. Toți sihaștrii din acele timpuri erau învredniciți cu darul minunilor și al înainte-vederii.

În secolul al XIX, biserica a devenit biserică de mir până în 1990, când mănăstirea a fost reînființată.

Sursă foto și de informare: https://basilica.ro/manastirea-tazlau-ctitorita-de-sf-stefan-cel-mare-a-fost-renovata-cu-fonduri-europene/

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.