Home » Alte evenimente

„Unionism și separatism în Moldova (1856-1866). Reflecții pe marginea unor dezbateri recente”

18 January 2024 0 Comentarii

La 5 ianuarie 1859 Adunarea Electivă de la Iași a votat în unanimitate ca domnitor un „om nou”, pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. Votul de la Iași s-a repetat la București și în după amiaza zilei de 24 ianuarie 1859 Cuza a fost ales, cu unanimitatea voturilor, domn al Principatelor Române.

„Să trăiască Cuza! a răsunat ca un ecou în inimile poporului român. Nu se mai auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstrații de bucurie: Să trăiască Cuza! Să trăiască viitorul nostru stăpânitor! zbura din gură în gură, din inimă în inimă. Îmbrățișările cele mai cordiale, sărutările cele mai înfocate, expresia celei mai entuziastice bucurii a ochilor erau singurul spectacol ce se vedea pe toate ulițele, pe toate răspântiile, pe toate locurile publice ale Bucureștilor”. (Ioan M. Bujoreanu)

Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, fără a se încălca formal prevederile Convenției de la Paris (1858), națiunea română a împlinit un proces istoric. A fost „începutul unui drum nou, cel al României”, scria academicianul Dan Berindei.

Pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Complexul Muzeal Național Neamț are deosebita onoare de a propune publicului nemțean, grație amabilității istoricului Cristian Ploscaru, conferința cu tema „Unionism și separatism în Moldova (1856-1866). Reflecții pe marginea unor dezbateri recente”, o necesară și binevenită racordare la mediul istoriografic universitar. Domnia Sa este profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași”, reputat specialist în domeniul istoriei moderne, cu preocupări în ceea ce privește istoria culturală, politică și socială a Principatelor Române în contextul tranziției la modernitate.

Partener al Complexului Muzeal Național Neamț în organizarea acestui eveniment aniversar este Catedra de Istorie a Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț.

Conferința se va desfășura în data de 19 ianuarie 2024, ora 11.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.

Vă așteptăm cu drag!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.