Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Mănăstiri, Obiective turistice, Parcul Natural Vânători Neamț, Promovare Turistică, Sate nemțene, Schituri

Vânători-Neamț, în topul FIJET România 2024

13 February 2024 0 Comentarii

Pe locul 7, din Top 10 destinații recomandate de reprezentanții Clubului Presei de Turism – FIJET România, este Vânători-Neamț, unde se află Rezervația de zimbri și faună carpatină „Dragoș Vodă”, singura grădină zoologică în mediul rural din România, în care au fost aduși primii zimbri din Polonia. De-a lungul timpului populația de zimbri a crescut sau a scăzut. În present, în rezervație sunt 7 zimbri ce pot fi văzuți de curioșii ce ajung în zonă. Alături de cel mai mare animal de uscat european, în grădina zoologică, se pot vedea cerbi lopătari, căprioare, porci mistreți și diverse păsări colorate. Aria protejată se întinde pe o suprafață de aproape 12 ha. Pe lângă grădina zoologică și cadrul natural relaxant, turiștii se pot bucura și de cele 3 iazuri, unele dintre ele destinate și pescuitului.

Așa cum apare în descrierea de pe site-ul organizatorilor, comuna Vânători-Neamț, așezată sub streașina străvechii Cetăți a Neamțului, este leagăn al valorilor spirituale, culturale, istorice, tradiționale și naturale românești. Spiritualitatea zonei se remarcă la fiecare pas. Patru mănăstiri și nouă schituri poți vizita în comună, dintre care Mănăstirea Neamț, cunoscută și sub denumirea de „Ierusalimul Ortodoxiei Române din Moldova” este cu siguranță lăcașul cu cea mai mare încărcătură spirituală și istorică. Atestată documentar pentru prima dată în 1210, Mănăstirea Neamţ este rezultatul ctitoriilor succesive din sec. XIV-XV ale domnitorilor Petru Muşat, Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare. Complexul mănăstiresc include biserica, un muzeu şi o bibliotecă ce datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi care număra în anul 1862 peste 12.000 de volume, mărturii despre importante fapte istorice, teologice, culturale şi artistice medievale.

Monahismul nemțean a cunoscut un mare avânt duhovnicesc încă de pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Arta sculpturii în lemn, pictura, sau arta miniaturală de aici, sunt vestite în toată lumea creștină.

Destinațiile FIJET România 2024. Locul 7: Vânători-Neamț

Precum este precizat și în articolul pe care îl găsiți accesând link-ul de mai sus, Mănăstirea Neamț mai este cunoscută și datorită minunilor săvârșite de icoana Maicii Domnului, „Îndrumătoarea”, dăruită lui Alexandru cel Bun de către împăratul bizantin, Ioan al VIII-lea Paleologul, în 1429. În jurul mănăstirii, se găsesc și schiturile: Vovidenia, Pocrov, Icoana nouă, Icoana veche, Cărbuna și Braniște. La Vovidenia, se află o casa arhierească, construită de Mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu, loc în care a locuit și cunoscutul romancier Mihail Sadoveanu. Mănăstirea Secu, ctitorie a boierului Nestor Ureche și Mănăstirea Sihăstria, unde au viețuit mari călugări – Pr. Cleopa, Pr. Paisie Olaru, și Pr. Ioanichie Bălan, completează lista. Comuna este ocrotită de Sfânta Teodora de la Sihla, care a viețuit într-o peșteră retrasă în munți.

Destinația Vânători-Neamț, propusă în Top 10 FIJET România 2024 de către Valentin-Lucian Beloiu, doctor în Sociologie, călător și fotograf este considerată „Inima Ținutului Zimbrului”, locul în care ecoturismul și cicloturismul se îmbină în mod armonios cu turismul cultural-religios. În codrii Neamțului, pe care i-a descris Calistrat Hogaș, găsim trasee amenajate pentru trekking și plimbări pe biciclete, iar mâncărurile moldovenești te duc cu gândul la „amintiri din copilărie” și casa bunicilor! În Vânători-Neamț se află „Muzeul Satului”, unde găsim obiecte tradiționale vechi, țărănești, și „Casa Muzeu a meșterului popular Vasile Găman”. Vânătorenii își păstrează cu demnitate tradițiile și obiceiurile, organizând festivaluri prin intermediul cărora oaspeții se pot bucura, împreună cu localnicii, de bucate alese, cântec, joc și voie bună.

Anul trecut, pe același loc 7 s-a clasat Complexul Sturdza, Miclăușeni, iar stațiunea Durău, din județul Neamț, s-a clasat pe locul 10.

Destinațiile FIJET România 2023. Locul 10: Durău

Anul acesta, satul Rimetea ocupă pe locul 1, în cadrul Destinațiilor de Top FIJET România 2024, pe locul 2, Vatra Dornei, pe 3, Borsec, Jurilovca pe locul 4, pe locurile 5 și 6 sunt Sulina, respectiv Iași. Pe locurile 8, 9 și 10 au fost clasate Grădiștea de Munte, Timișoara și respectiv Târgu-Mureș.

https://clubpresaturism.ro/category/premii/

Premierea lor se va face într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand.

Cele 10 destinații ale anului 2024 mai pot fi cunoscute pe site-ul și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism.

Galerie foto de pe site-ul Clubul Presei de Turism – FIJET România:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.