Home » Alte evenimente

Ziua Națională a Lecturii, la Biblioteca Județeană

16 February 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ Neamț a celebrat Ziua Națională a Lecturii prin activități specifice derulate atât la sediul central, cât și la filiale și Punctul de lectură și împrumut Speranța. Ziua Națională a Lecturii a fost stabilită, începând din 2022, pentru data de 15 februarie a fiecărui an.

Astfel, Secția de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă“ a organizat o serie de activități, în colaborare cu instituții de învățământ din județ, începând de marți, 13 februarie, când elevii clasei a II-a de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, coordonați de înv. Cătălina Șulea, au participat la un atelier de lectură. Miercuri, 14 februarie, au avut loc vizite de informare și documentare ale elevilor clasei a III-a a Școlii Gimnaziale nr. 5 Piatra-Neamț, îndrumați de înv. Cristina Tofan, și ale celor ai claselor a V-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială Costișa, împreună cu profesorii Iuliana Ungureanu și Emilian Bursuc. Joi, 15 februarie, în aceeași secție pentru copii au avut loc sesiuni de lectură și desene, având ca temă personajele îndrăgite din cărțile lui Roald Dahl și ale Rainei Telgemeier. Urmează ca vineri, 16 februarie, bibliotecarii acestei secții să citească povești copiilor preșcolari de la Școala Gimnazială „Nicu Albu“, în cadrul proiectului educațional „Citim Zi de Zi“, inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, prin prof. Florentina Luca Moise – inspector general, și prof. Elena Cristina Alungulesei – inspector școlar pentru educația timpurie și coordonator de activități.

Ziua Națională a Lecturii a prilejuit și o campanie de promovare a Filialei „Dumitru Almaș“ Dărmănești, în cadrul căreia au fost oferite trecătorilor din acel cartier cărți provenite din donații și materiale de promovare a lecturii, precum calendare tip semn de carte și mini-mape cu cartoline despre cărți aflate în colecțiile speciale ale bibliotecii.

Totodată, la Centrul de Informare Comunitară din cadrul bibliotecii erau în desfășurare, joi, 15 februarie, de la ora 14:00 la ora 18:00, cercurile pedagogice ale prof. Mihaela Nicoleta Podaru de la Grădinița Bârgăuani, prof. C. Pîntea de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra-Neamț și prof. Diana Ciubotaru de la Liceul „Gh.R. Roznovanu“ Roznov, Structura Slobozia.

Filiala „Vasile Conta“ Mărăței a avut ca musafiri preșcolarii din grupa mare „Albinuțele“ de la Grădinița cu program prelungit nr. 2 aparținând Școlii Gimnaziale nr. 3 Piatra-Neamț, îndrumați de profesoarele de învățământ preșcolar Maria Mihaela Achiriloae și Andreea Ailișoaie, care au participat la activitatea denumită „Ne jucăm cu emoțiile“. La grădiniță, copiii au ascultat fragmente lecturate din cărți selectate din colecțiile Filialei și au realizat desene potrivite cu tematica aleasă. Lucrările realizate de copii sunt expuse în vitrina expozițională de la Filiala „Vasile Conta“ Mărăței.

La Filiala de Carte Străină, pentru a sărbători Ziua Națională a Lecturii, utilizatorii bibliotecii au citit fragmente din literatura universală, în limbi străine. De asemenea, la Punctul de lectură și împrumut Speranța, copiii au citit fragmente cunoscute din cărți apreciate de aceștia.

În același timp, sediul central al instituției a oferit publicului expozițiile tematice de cărți „Grigore Vieru sau «Taina care îl apără» – 89 de ani de la nașterea scriitorului (14 februarie 1935)“, „V.A. Urechia – 190 de ani de la naștere. Istoric, scriitor, om politic, membru fondator al Academiei Române“, organizate de Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“; „Fabule și fabuliști“, organizată de Secția de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă“; „Iustin Pârvu – 105 ani de la naștere (10 februarie 1919)“, organizată de Centrul de Informare Comunitară; „Immanuel Kant – 220 de ani de la moarte (12 februarie 1804)“, organizată de Sălile de lectură și informare bibliografică „Aurel Dumitrașcu. De asemenea, Compartimentul Colecții speciale. Fond documentar „G.T. Kirileanu“ a oferit publicului expozițiile de facsimile „Repere eminesciene. Manuscrise, facsimile, ediții etalon, colecții“ și „Otilia Cazimir – 130 de ani de la naștere (12 februarie 1894 – 8 iunie 1967“.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.