Home » Alte evenimente

ÎN STAGIUNEA MUZICALĂ: MEDALION ADRIAN STROICI

27 February 2024 0 Comentarii

Stagiunea muzicală 2023-2024, proiect comun al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, continuă cu Medalionul dedicat compozitorului Adrian Stroici, cunoscut și apreciat profesor al Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

Dacă importanta carieră didactică a distinsului dascăl pietrean este cunoscută în urbe, și nu numai, prin acest eveniment muzical, organizatorii își propun, ca și cu ajutorul violonistei Sara Stroici, să sublinieze și calitatea de compozitor a lui Adrian Stroici.

Ca invitate ale protagonistului, vor fi pe scenă Lucreția Stroici (flaut), sopranele Alexandra Costin, Olguța Toma, Narcisa Pavel, Cristina Ilie și mezzosoprana Mihaela Chelaru.

Repertoriul concertului va cuprinde trei prime audiții absolute: Concert pentru vioară și pianSonata pentru vioară și pianliedul „Drum în lumină” pentru sopran, vioară și pian, pe versurile lui Lucian Blaga, și alte lucrări muzicale semnate de compozitorul Adrian Stroici.

Această veritabilă sărbătoare a artei muzicale va avea loc miercuri, 28 februarie 2024, ora 18:00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.

Intrarea se face pe baza biletului (30 lei/loc) care poate fi procurat de la Secretariatul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, strada Ștefan cel Mare, nr. 3A, telefon: 0233.214.026.

***

ADRIAN STROICI este născut pe 18 ianuarie 1965, în Petroșani, Hunedoara. Mama – contabilă, tatăl – maistru tehnician minier. Familia îi observă înclinațiile muzicale, astfel că începe studiul pianului la vârsta de 3 ani, cu prof. Ticu Lucaciu de la Școala de Muzică din Petroșani, ulterior cu prof. Gizela Czorik.

La Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, a studiat cu prof. Monica Codreanu și Bogdan Georgescu, deschizându-i-se un orizont mai larg spre zona de compoziție.

În anul 1988, este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, avându-i ca mentori pe: Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Nicolae Coman, Alexandru Pașcanu, Liviu Brumaru, Petre Brâncuși, Vasile Iliuț, Dinu Ciocan, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Marin Constantin, Petre Crăciun, Liviu Dănceanu, Ștefan Zorzor, Victor Giuleanu, Marta-Marina Vlad, Dragoș Tănăsescu, Aurora Ienei, Aurel Stroe, Nicolae Beloiu.

La formarea sa muzicală a contribuit și colaborarea cu compozitorul Ștefan Zorzor. Actualmente, Adrian Stroici este profesor corepetitor la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, din anul 1990.

Pianist și compozitor, este membru U.C.M.R. și U.C.M.I.R., precum și, de mulți ani, membru în Uniunea Compozitorilor din România.

Compoziții: Simfonia SacrăCantata HorelorConcertino pentru pian și orchestră de coardeConcert pentru vioară și orchestrăOratoriu de nuntăSonată pentru vioară și pian, lieduri, colinde, imnuri, prelucrări și orchestrații.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.