Home » Evenimente și proiecte finanțate de Consiliul Județean Neamț, Evenimente și proiecte inițiate de Consiliul Județean Neamț, Obiective turistice, Personalităţi culturale nemţene, Promovare Turistică

„Zilele Ion Creangă” la Târgu Neamț la 187 de ani de la nașterea povestitorului

1 March 2024 0 Comentarii

Opera și personalitatea scriitorului Ion Creangă, puse în valoare printr-un proiect comun al Consiliului Județean, administrației târgnemțene și instituțiilor de cultură județene

De vineri și până duminică, grație unei colaborări a Consiliului Județean Neamț, prin instituțiile de cultură din subordine, cu Primăria Târgu-Neamț, în orașul de Sub Cetate va avea loc o nouă ediție a „Zilelor Ion Creangă“, în cadrul evenimentului „Zilele Porților Deschise“, prilej pentru desfășurarea de activități dedicate operei și personalității scriitorului humuleștean.

„Este absolut firească susținerea de către Consiliul Județean Neamț a unor manifestări care să pună în evidență contribuția scriitorului Ion Creangă în literatura română și să omagiem memoria marelui nostru povestitor, de la a cărui naștere se împlinesc 187 de ani, pe 1 martie. Prin organizarea acestor manifestări, avem în vedere intensificarea colaborării artistice și științifice între regiunile țării, prin spectacole, sesiuni de comunicări, studii de interculturalitate, promovarea produsului cultural și a celui istoric, încurajarea fenomenelor artistice și literare, a creativității în general. Organizarea de evenimente care să prezinte patrimoniul cultural județean și să promoveze specificul zonei poate conduce la crearea condițiilor pentru atragerea atât a publicului specializat în domeniul culturii și literaturii, cât și a celor interesați să cunoască mai bine destinația Neamț. Memoria literară este unul dintre punctele forte ale zonei noastre și singurul care ne diferențiază la nivel național, de celelalte regiuni. Neamțul este un teritoriu prolific al scriitorilor, un vechi refugiu al intelectualilor, un spațiu sacru al istoriei. Legat de Târgul-Neamț, oraș cu Humuleștiul în care s-a născut Creangă, această zonă are numeroase resurse spirituale, istorice și literare și oferă posibilitatea parcurgerii unui adevărat itinerar cultural, care să atragă interesul oricărei generații, dar în special al celei tinere. În această regiune etno-folclorică deosebită se găsește Muzeul Memorial «Ion Creangă», aflat în patrimoniul U.A.T. Județul Neamț și administrat de Complexul Muzeal Național Neamț, ale cărui lucrări de restaurare derulate de Consiliul Județean Neamț s-au încheiat de curând și care în câteva luni își va deschide porțile către public“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

În prima zi a lunii martie, datorită implicării Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț, în Sala de expoziții a Casei Culturii „Ion Creangă“, va avea loc simpozionul omagial – „Ion Creangă, miracolul de la Humulești. 135 de ani de nemurire“, prilej de organizare a unei expoziții de carte, de susținere a unor pledoarii și de aducere în fata auditoriului a celor mai două numere ale Revistei „Antiteze“. Tot vineri, prozatorul Petru Cimpoeșu va primi titlul de „Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț“, iar Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ va organiza Concursul Național de Creație Literară „Creangă… la el acasă“, etapa județeană.

Sâmbătă, activitățile se vor concentra în jurul „Lumii poveștilor lui Creangă“, fiind programate ateliere de creație plastică și un concurs, organizate de Biblioteca Orășenească și Clubul Copiilor Târgu-Neamț, la bibliotecă.

Duminică, la Casa Culturii, va avea loc atelierul de lecturi „În lumea copilăriei copilului universal“, organizat de Biblioteca Orășenească și Școala Gimnazială Domnească. De la prânz, în sala de spectacole va fi prezentată piesa de teatru „Ivan Turbincă“, de către actori de la Teatrul „Mihai Eminescu“ Botoșani.

Pe parcursul celor trei zile, 1-3 martie, la Casa Culturii se vor desfășura ateliere meșteșugărești (creație și modelaj în lut), o expoziție cu mărțișoare, desene, felicitări și colaje-fotografie ale Clubului Copiilor Târgu-Neamț și o expoziție cu materiale info-documentare – cartoline, a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.