Home » Alte evenimente

Expoziție comemorativă Gheorghe Diaconu, la Biblioteca Județeană

10 April 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează, în perioada 10-26 aprilie 2024, în Sala Cupola, expoziția de pictură dedicată memoriei artistului plastic Gheorghe Diaconu (Pif, GDia), la 80 de ani de la naștere, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“.

Lucrările provin din colecția familiei și din colecția particulară Lucian Gogu-Craiu. Vernisajul va avea loc chiar în ziua în care apreciatul artist ar fi împlinit 80 de ani, luni, 22 aprilie 2024, cu începere de la ora 16:00, în Sala Cupola.

Invitații speciali ai manifestării sunt criticul de artă Lucian Strochi, pictorul Dumitru Bezem, preotul Dumitru Pantalon și cantautorul George Liliac (chitară, voce).

Moderatoarea întâlnirii va fi prof. Mihaela Mereuță, managerul bibliotecii.

„Crezul meu artistic pe care-l promovez și la Școala Populară de Artă este și crezul pe care-l practic și-n pictură. Adică, am o legătură cu arta tradițională românească. Poate că e greu de înțeles, în zilele noastre, ce înseamnă tradiția. Se investește foarte mult în tradiție, totul se mizează pe arta meșteșugărească tradițională, dar se uită că tradiție există și-n pictură. Adică, avem niște rădăcini românești în pictură, pe care trebuie să le urmăm. Și-n pictură, trebuie să urmăm tradiția românească, care a fost inițiată de Grigorescu și se poate încheia cu Baba și Ciucurencu“, spunea artistul.

 

Gheorghe Diaconu

S-a născut la 22 aprilie 1944, la Galda de Jos, județul Alba. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iași, promoția 1964, la clasa profesorului Alexandru Podoleanu. Apoi urmează Istoria Artelor, la fără frecvență, în cadrul Institutului „Nicolae Grigorescu“. A predat desenul la Școala Generală nr. 5 și la Școala Populară de Artă. A fost metodist la Centrul județean de îndrumare a creației populare și mișcării artistice de masă. A devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP) din anul 1991, iar în perioada 1993-1996 a fost președinte al filialei acesteia din Neamț.

A debutat în 1972, într-o expoziție organizată la Teatrul Tineretului, iar apoi are numeroase participări la expoziții colective și tabere de creație. Este laureat al Premiului „George Apostu“ al Saloanelor Moldovei Bacău-Chișinău (1999). A realizat o lucrare monumentală de artă ambientală (în tehnica encaustică), în stațiunea Bălțătești, precum și afișe artistice publicitare și pentru spectacole, coperte și ilustrații de carte, restaurări de fresce.

Tehnicile cele mai utilizate au fost grafica, pictura în ulei, fresca religioasă, iconografia, arta decorativă și ambientală.

Începând din anul 1973, a avut numeroase expoziții personale: Teatrul Tineretului Piatra-Neamț (în 6 martie 1975, la premiera spectacolul „Matca“, de Marin Sorescu, la vernisaj fiind prezent chiar poetul), Galeriile de Artă din Piatra-Neamț, Muzeul de Artă, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, Casa Cărții. Apoi, a expus la Roanne și Charlieu (Franța), în 1992; Valencia și Peniscola (Spania), Veneția și Milano (Italia), în 2000; la Nazaret, Ashdod și Ierusalim (Israel), în 2002; la Sidney (Australia), în 2004. După revenirea din Australia, Gheorghe Diaconu a organizat, în anul 2005, trei expoziții de amploare: „Atenție, canguri!“ și „Ștefan cel Mare și Sfânt – 501“, la Galeriile „Lascăr Vorel“, precum și „Bijuterii plastice“, la mezaninul Grand Hotel Ceahlău.

Gheorghe Diaconu a părăsit această lume la 19 martie 2008, la vârsta de 64 de ani. În 2009, i s-au organizat două expoziții comemorative la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamț și la Muzeul de Artă Bacău.

 

Referințe critice

„Gh. Diaconu nu vânează pitorescul și nu pictează decât atunci când are ceva de spus. E un meditativ de alambicată frământare pentru găsirea mijloacelor unei cât mai exacte expresii a gândului“ – criticul de artă Aurel Leon.

„La el, a fi mereu altfel era înscris în codul genetic. Așadar, o versatilitate amuzantă îi refuza așezarea într-o formulă, chiar dacă aceasta poartă numele glorios de stil“ – criticul de artă Valentin Ciucă.

„Concitadinul nostru, GDia, cum îi place să-și semneze lucrările… a dovedit că a parcurs un drum ascendent, că și-a creat o manieră personală, exprimându-se viguros și limpede și că, în transpunerea artistică a realităților de la noi sau a celor străine nouă, a știut întotdeauna să releve, sau măcar să sugereze, sensurile esențiale și profunde ale existenței umane“ – prof. Gheorghe Bunghez.

„Elegantă, perfect echilibrată compozițional, cu o paletă de culoare redusă mergând până spre monocromie, aspirând și respirând spații largi, pictura lui Gheorghe Diaconu își are fanii ei. (…)

Lucrările lui Gheorghe Diaconu pendulează între severitatea gravurii și a graficii și lenea voluptoasă a acuarelei.

Încântătoare, lucrările sale ne amintesc de acele de neuitat sintagme (picior de plai, gură de rai) mioritice, pe care el, artistul, ni le oferă cu generozitatea, îngândurarea, tristețea și uitarea de sine a unui rapsod“ – criticul de artă Lucian Strochi.

„Aproape toate subiectele abordate gravitează în jurul omului. Tocmai acest element, omul, este de regulă acela pe care-l pune în evidență mai pregnant și prin mijloace grafice. Pentru aceasta, pictorul recurge la forme arhaizante și am putea crede că asemănarea personajelor, faptul că fizionomiile acestora au ceva comun învederează preocuparea autorului de a construi arhetipuri“ – prof. George Podani.

„Predilecție pentru peisajul larg, luminos, dar și pentru amănuntul pitoresc“ – prof. Constantin Prangati.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.