Home » Alte evenimente

Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la Biblioteca Județeană

23 April 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a organizat serie de activități dedicate cărții, lecturii și bibliotecilor publice, marți, 23 aprilie 2024, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România, precum și a Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor.

În cadrul întâlnirii cu bibliotecarii din bibliotecile publice ale județului – bibliotecile comunale, orășenești și municipală – a avut loc o dezbatere profesională în care s-a adus în atenția participanților o serie de aspecte importante ale profesiei de bibliotecar, a rolului bibliotecii publice în societatea informațională. De asemenea, au fost abordate temele „Pledoarie pentru carte, lectură și bibliotecă. Rolul bibliotecarului în societatea contemporană“ și „Proiecte de succes în bibliotecile publice din județul Neamț. Schimb de bune practici“, după care a urmat „Gala bibliotecarilor 2024“.

A fost, de asemenea, un prilej de omagiere a cărturarului G.T. Kirileanu, prin organizarea, în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, a expoziției „G.T. Kirileanu – ctitor de bibliotecă“, reunind facsimile din scrierile lui G.T. Kirileanu și lucrări ce i-au fost dedicate de către cei care s-au ocupat de posteritatea sa. Omagierea a fost completată cu un moment de reculegere și depunerea unei jerbe la mormântul din Cimitirul Eternitatea.

„La mulți ani tuturor bibliotecarilor din România, în special bibliotecarilor din bibliotecile publice ale județului Neamț! Această zi este un bun prilej în care bibliotecile publice informează publicul larg, dar și autoritățile publice asupra importanței strategice a acestora în societate, prin organizarea unor servicii de lectură publică, asigurarea accesului gratuit și nediscrimnatoriu la cunoaștere, informare și documentare prin colecții de documente, baze de date, personal specializat, spații de lectură moderne, servicii inovativ-creative adaptate tuturor categoriilor de public.

Felicit bibliotecarii nemțeni pentru promovarea dreptului și a libertății lecturii, încurajarea și stimularea ei prin atragerea copiilor, tinerilor și adulților spre instituțiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte și lectură!“, a precizat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu Neamț.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România, astfel că, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie, sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

Data de 23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850),  scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Totodată, 23 aprilie este ziua de naștere a multor  personalități care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel MejíaVallejo.

Declararea Zilei Bibliotecarului din România reprezintă un omagiu adus unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională. O zi a bibliotecarului este însemnul oficial al recunoașterii publice a valorii culturale și sociale a unei instituții care a contribuit fundamental la conturarea identității culturale și spirituale a poporului roman, dar și a celor care slujesc cu credință, pasiune și profesionalism, cartea și cititorii ei.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.