Home » Alte evenimente

,,FASMIDELE – CURIOZITĂȚI ALE NATURII”

30 April 2024 0 Comentarii

Complexul Muzeal Național Neamț, prin Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț, organizează, începând cu data de 30 aprilie, o nouă expoziție temporară, intitulată „Fasmidele – curiozități ale naturii”. Proiectul expozițional este realizat în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați. Cele 70 de exponate naturale prezentate, din aproximativ 20 de specii, aparțin unui grup de insecte, mai puțin cunoscut de către publicul larg.

Denumirea lor în limba latină este Phasmida sau Phasmatodea, care derivă de la cuvântul grecesc «phasma», ce se traduce fantomă sau spirit. Această denumire reflectă capacitatea lor extraordinară de camuflare în fața dușmanilor. Toate speciile de fasmide «se deghizează» atât de bine sub forma unor rămurele sau frunze, încât nici o pasăre cu ochii ageri nu le poate depista. Pe lângă capacitatea de camuflare, aceste creaturi uimitoare pot sta complet nemişcate multă vreme, întocmai ca nişte beţe sau pietre.

Unele specii de fasmide au altă capacitate extraordinară, demnă de faimă – femela se poate reproduce fără a se împerechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă fasmidă iese direct o fasmidă, tot femelă şi identică cu mama sa. Din acest motiv, masculii tind să fie foarte rari. E posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4.000 de femele – şi în cazul anumitor specii de fasmide, nici nu au fost descoperite specimenele masculi!

Specii din zone tropicale și subtropicale, aceste viețuitoare impresionează prin dimensiunile foarte mari, măsurate în zeci de centimetri. Cea mai lungă fasmidă este Phobaeticus chani, găsită în pădurile din Insula Borneo, a cărei dimensiuni sunt de aproximativ 57 de centimetri. Ruda ei, Phobaeticus kirbyi, cunoscută de peste 100 de ani, măsoară nu mai puţin de 35 de centimetri”, arată în descrierea expoziției reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.

Expoziția este găzduită la sediul Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț până la sfârșitul lunii august 2024.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.