Home » Alte evenimente

MIHAI OLTEANU 6.2 EXPOZIȚIE PERSONALĂ DE PICTURĂ

17 May 2024 0 Comentarii

Muzeul de Artă din Roman vă invită la o nouă întâlnire – eveniment cu universul creator al artistului romașcan Mihai Olteanu.  Expoziția personală de pictură ”Mihai Olteanu 6.2” este cea de-a 18-a expoziție personală  a artistului și a 8 – a  pe simezele muzeului.  Fiecare prezență  picturală a artistului, provoacă vizualul prin diversitatea temelor propuse și echilibrul cromatic și compozițional. Cele 111 lucrări de pictură din prezenta expoziție ne invită în lumea portretului, floralului și peisajului, specifică paletei cromatice și stilistice lui Mihai Olteanu.  O expoziție care impresionează prin intensitatea și sensibilitatea cromatică, care cucerește și învăluie ca într-un miraj  vizualul, devenind dominanta mesajului, subordonată definitoriu trăirilor, emoțiilor artistului.

Dedicat naturii, care i se dezvăluie într-un mod aparte, intim și în toată desăvârșirea ei, peisajele olteniene devin ode închinate anotimpurilor: primăvara divină în puritatea renașterii, vara în răcoriri de umbre și măiastre seninuri, toamna în revărsări aurii, bogată și strălucitoare, iarna în liniștiri de spații și albastruri de infinit. Peisaje care povestesc, într-o singularitate aproape sacră, în unduiri căutătoare, mereu cercetătoare,  de veșnicia satului, de edificii laice și spirituale, de treceri de timp și vremuri.  Panorame cu priveliști de case risipite printre dealuri, colțuri de cătune, rămășițe de falnice cetăți, lunci, poienițe, dealuri și văi, în vibranța efectelor de lumină, oferind o atmosferă însuflețită, simțind foșnetul frunzelor, adierea vântului. Popasuri meditative, lirice, întrupate în dematerializări cromatice care respiră, prin fiecare pensulație, o profundă spiritualitate. Natura este regală, în pânze vibrante, cu străluciri de penel, atent și sensibil echilibrate.

 

Florile se revarsă  poetic, în rime și ritmuri pline de muzicalitate, din glastre, căni, în mănunchiuri, de pe câmpii și grădini, în buchete strălucitoare.  Vorbesc  despre o infinită bucurie,  umanizate în lumini și culori vii, elegante. Se oferă vizualului în revelatoare crâmpeie de frumos, într-o paletă a armoniei și echilibrului. Generoase și rafinate, în mlădieri de anotimpuri, prin treceri de cromatici delicate, florile lui Mihai Olteanu,  de la maci la crizanteme, de la ghiocei, mușcate la trandafiri, de la stânjenei  la floarea soarelui și anemone sau lalele, devin emoționante mărturii ale sensibilității și trăirilor proprii artistului.

 

Portretele olteniene înfățișează tinerețea și eleganța, frumusețea și simplitatea, femininul acaparând prin seninătate și optimism, în reprezentări de mare grație. Cântăreții stradali, saxofonist sau acordeonist ori violonist, ale căror trăiri sunt redate cu un sensibil simț al psihologiei fiecăruia în parte, artistul transpunând  pe pânză,  expresii și trăiri profunde, filtrate printr-o deosebită puritate artistică, fără artificii, reușind să surprindă vizualul. Descoperim  o anumită muzicalitate plastică, în vibranțe de culoare, în compoziții lirice cu surprinzătoare rezolvări plastice.  Portrele vibrează și prind viață, fiind puse în valoare prin reușite degradări de ton și densități cromatice. Surprindem trăirile și dramele fiecăruia dintre personaje, sugerate printr-un vibrant echilibru cromatic, cu interpretări lăuntrince intense. Abordări noi, ca și stil și tematică, în creațiile lui Mihai Olteanu, surprind plăcut, mângâind retina și sufletul în interpretări cu încărcătură spirituală aparte, oprindu-se la serafim și arhanghelul Mihail, în dominantă de lumină, în cromatică de forță solară, inspirațională, iluminatoare dar și de  simbol  al veșnicie.

Întreaga expoziție, stă sub semnul sacralității, într-o desăvârșită orchestrare a frumosului, oferind vizualului  un spectacol de culoare și armonie.

Cele 111 lucrări de pictură semnate Mihai Olteanu vor putea fi admirate pe simezele muzeului de Artă din Roman până pe 14 iulie 2024.

 

 

Curator Mihaela Ciobanu

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.